Pořadatelé odložili kvůli omikronu hudební ceny Grammy. Pandemie zasáhla i festival Sundance

Letošní ročník udílení amerických hudebních cen Grammy organizátoři odložili kvůli „mnoha rizikům“ spojených s šířením koronavirové varianty omikron. Nový termín ceremoniálu zatím neoznámili, původně se předávání cen mělo konat 31. ledna v Los Angeles. Aktuální koronavirová situace v USA zasáhla i filmový festival Sundance, který se – stejně jako v minulém roce – celý přesunul do online prostředí.

Los Angeles / New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve třech kategoriích zvítězila také zpěvačka Lizzo

Americká zpěvačka Lizzo na předávání hudebních cen Grammy | Foto: Monica Almeida | Zdroj: Reuters

„Kvůli nejistotě kolem varianty omikron nese s sebou show 31. ledna zbytečně moc rizik,“ uvedla americká Recording Academy a CBS v prohlášení. K závěru pořadatelé došli po zvážení situace nejen s úřady a experty, ale i s uměleckou komunitou.

Ceremoniálu 64. ročníku se mělo účastnit živé publikum a součástí měla být i vystoupení umělců, uvedla agentura AP. Nový termín by měli organizátoři brzy oznámit. 

Grammy patří mezi nejvýznamnější hudební ocenění na světě, které se udělují ve zhruba 80 kategoriích. O nominacích a udílení cen rozhoduje na 13 tisíc členů americké hudební akademie.

Koronavirus zasáhl i americký filmový festival Sundance, který měl začít 20. ledna v Park City v Utahu. Přestože měla filmová přehlídka původně proběhnout v hybridní podobě, nakonec se stejně jako minulý rok přesune celá do online prostředí.

„Bylo to těžké rozhodnutí,“ uvedli organizátoři v prohlášení s odvoláním na nepříznivé předpovědi růstu koronavirových čísel a možnosti ohrožení zaměstnanců festivalu i místní komunity.

Podle agentury AP je zrušení fyzické účasti na Sundance těžký zásah nezávislému filmovému průmyslu, který se během pandemie potýká s problémy. Filmová komunita doufala, že by obnovení festivalu, který je platformou i pro prezentaci děl mladých filmařů, mohlo průmyslu pomoci.

zuj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme