Antonín Dvořák trávil léto 1893 ve Spillvillu. Denně tady navštěvoval nejstarší český katolický kostel v USA

Za pár dní to bude 130 let, co v Carnegie Hall v New Yorku poprvé zazněla 9. symfonie z Nového světa Antonína Dvořáka. Napsal ji v době svého působení na postu ředitele Národní konzervatoře. Letní prázdniny roku 1893 strávil Dvořák s rodinou v městečku Spillville ve státě Iowa, který navštívíme v seriálu Českého rozhlasu Po stopách Antonína Dvořáka v Americe.

Po stopách Antonína Dvořáka Spillville Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlakem se Dvořákovi dostali do stanice Calmer vzdálené několik mil od Spillvillu. Právě tady jsme začali prohlídku míst spojených se slavným skladatelem s bratry Michaelem a Stevenem Klimeshovými, kteří se o památku na Dvořáka ve Spillville starají.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tvůrce Novosvětské symfonie Antonín Dvořák se v prosinci před 130 lety připravoval na její premiéru. Letní prázdniny roku 1893 strávil s rodinou v městečku Spillville ve státě Iowa.

„Podnikl dlouhou cestu z Chicaga. Z New Yorku to až sem trvalo tři dny. Přijel 5. června. Tady ta stanice je nejblíž Spillvillu, odkud pocházel jeho tajemník Josef Jan Kovařík,“ popsal Michael Klimesh.

Dům, kde Dvořák bydlel, se nachází na Main street 323. Steven Klimesh také poukázal na cedulku: „Velký skladatel Antonín Dvořák tady žil během léta 1893.“

„V roce 1893 patřil dům Jakobu Schmitovi, který měl v přízemí klempířskou dílnu a vyráběl plechové nádobí a další potřeby pro domácnost. Když Dvořák přijel, bydlel v prvním patře. Rozložení pokojů je už dnes jiné, ale máme tu několik památek na Dvořákův pobyt,“ přiblížil Michael Klimesh.

V muzeu je dokonce vystavena fajfka, kterou Dvořák kouřil. „Dýmku darovala muzeu místní učitelka Irene Cooperová, jedna z aktivních občanek ve Spillvillu. K ní se dostala od Franka Kaplera, kterému ji daroval skladatelův syn Otakar Dvořák v 50. letech. V létě 1893 se kamarádili a Dvořák dýmku pokuřoval na procházkách po okolí,“ doplnil Klimesh.

Poprvé v přízemí školy

Dvořák sedával na pokácených kmenech v místě, kde do Krocaní řeky ústí potok. Jak řekl pan Klimeš, poslouchal zde ptáky a čerpal inspiraci.

Ve Spillville Dvořák napsal americký smyčcový kvartet a také kvintet. Chtěl samozřejmě vyzkoušet, jak jeho dílo zní.

Stopy skladatele Dvořáka v New Yorku. Z domu na konzervatoř to měl čtyři minuty, ani jedno už nestojí

Číst článek

„Vzal tedy svůj rukopis a zanesl jej do zdejší školy. Hrál první housle, Josef Jan Kovařík druhé, jeho sestra Cecílie hrála na violu a jejich otec Josef hrál violoncellový part,“ vysvětlil Klimesh.

Když byl hotový i kvintet, přijel naštěstí z Chicaga i bratr mladého Kovaříka Jan František a ten zahrál druhou violu. Tato dvě díla tedy lidské uši poprvé slyšely tady ve Spillvillu v přízemí školy,“ dodal.

Na návrší nad městečkem Spillville je také nejstarší český katolický kostel v USA, kostel svatého Václava. Právě tady se Dvořák prakticky každý den modlil a hrál na varhany. Odsud podnikl také dva výlety, do Chicaga a do Omahy.

O jeho pobytu v Chicagu bude další díl Po stopách Antonína Dvořáka v Americe. Poslechněte si o Dvořákově pobytu v Chicagu také formou audia, které naleznete v horní části článku.

PO STOPÁCH ANTONÍNA DVOŘÁKA

První díl seriálu 

 

Při tvorbě seriálu byly použity publikace

– Novosvětská, Miroslav Ivanov, 1984 Panorama,

– Nejraději mne tituloval indiánem, Kateřina Nová, Veronika Vejvodová, 2016 Národní muzeum 

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme