Zemřel skladatel Burt Bacharach. Tvůrci hitů Arethy Franklinové a Toma Jonese bylo 94 let

Ve věku 94 let zemřel americký popový skladatel Burt Bacharach, který psal hity pro Arethu Franklinovou nebo Toma Jonese. Informovala o tom s odvoláním na jeho asistentku agentura AP. Mezi nejznámější skladby umělce patří I Say a Little Prayer nebo Raindrops Keep Fallin' on my Head z oscarového filmu Butch Cassidy a Sundance Kid. Kromě tří cen americké filmové akademie měl Bacharach na kontě také řadu dalších trofejí včetně osmi ocenění Grammy.

Los Angeles Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Popový skladatel Burt Bacharach

Na předních příčkách hitparád se jeho díla s nezapomenutelnými melodiemi a „osobitými aranžemi“ umísťovala od 50. let až do začátku 21. století | Foto: Dylan Martinez | Zdroj: Reuters

„Jedinečně nadaný a populární“ autor, jak jej označila Associated Press, se narodil 12. května 1928 v Kansas City. Publicistka Tina Brausamová ve čtvrtek uvedla, že ve středu zemřel přirozenou smrtí ve svém domě v Los Angeles.

Během své dlouhé kariéry spolupracoval především s textařem Halem Davidem, mezi zpěváky byla jeho oblíbenkyní Dionne Warwicková, která v roce 1964 zpracovala jeho píseň Walk On By.

Pro Toma Jonese napsal hit What's New, Pussycat?, spolupracoval také s Dusty Springfieldovou nebo The Carpenters. Aktivní zůstával i ve vysokém věku, když jako osmdesátník vystoupil na festivalu Glastonbury a podílel na soundtracku k filmu Po.

Podle Associated Press se s Bacharachem může z posledních dekád měřit jen hrstka autorů, pokud jde o schopnost tvořit „okamžitě chytlavé“ písně, které zůstávají populární dlouho po napsání. Na předních příčkách hitparád se jeho díla s nezapomenutelnými melodiemi a „osobitými aranžemi“ umísťovala od 50. let až do začátku 21. století.

Bacharach se jako dítě s rodiči přestěhoval do New Yorku, kde jako teenager nasával hudbu v klubech, kam s falešným průkazem chodil na jazzové hvězdy Dizzyho Gillespieho či Charlieho Parkera. Později studoval hudbu na několika školách v Kanadě i Spojených státech, mezi jeho učitele patřil francouzský židovský uprchlík před nacismem Darius Milhaud či český skladatel Bohuslav Martinů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme