Symfonický orchestr Českého rozhlasu zahraje v Rudolfinu balady z Kytice a Smetanovy švédské básně

V pondělí 29. ledna rozezní pražské Rudolfinum balady z Erbenovy Kytice. V první polovině večera uslyšíte Dvořákovu Polednici a Fibichův melodram Vodník, v druhé části pak trojici symfonických básní, které Bedřich Smetana složil během svého pobytu ve švédském Göteborgu. To vše pod taktovkou hlavního hostujícího dirigenta SOČRu Roberta Jindry. Přímý přenos vysílají ČRo Vltava a Lietuvos Radijas ir Televizija, záznam ČRo D-dur a Polskie Radio.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Symfonický orchestr Českého rozhlasu

Symfonický orchestr Českého rozhlasu | Foto: Petr Horník | Zdroj: Symfonický orchestr Českého rozhlasu

V roce 1896 zkomponoval Antonín Dvořák podle Erbenovy Kytice symfonické básně Vodník, Polednice, Zlatý kolovrat a Holoubek. Vzniklo z toho originální umělecké dílo, vymykající se kontextu dobové programní hudby. Část hudebních témat vybudoval na rytmickém základě Erbenových textů.

Inspiraci z Kytice si měl i Zdeněk Fibich, který pro báseň o Vodníkovi vymyslel hudbu v melodramu pro recitátora a orchestr. 

Bocelli se v Praze setkal s nevidomými studenty konzervatoře. ‚Je pro ně vzorem,‘ říká pedagožka

Číst článek

V druhé části večera zazní takzvané švédské symfonické básně Bedřicha Smetany. Zřídka kdy se hrají i jednotlivě, natož pak pospolu.

Richard III., která zpracovává krvavé drama z prostředí anglického dvora podle Shakespearovy hry. V hudbě uslyšíte postupný růst vladařovi tyranské moci a jeho následný pád a vítězství dobra.

Valdštýnův tábor je hudebním zachycením podvečera, noci a rána ve vojenském ležení.  Hakon Jarl, zhudebněný norský krutovládce, kde Smetana zhudebnil výhru křesťanství nad pohanstvím ve Skandinávii.

Celým večerem Vás provede dirigent Robert Jindra a Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Recituje Martin Myšička. Přímý přenos vysílají ČRo Vltava a Lietuvos Radijas ir Televizija, záznam ČRo D-dur a Polskie Radio.

Tereza Štolová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme