Ze čtenáře posluchačem. Kniha Rok ušatého Majka provede děti zvukem, tichem i stoletým rozhlasem

Dětská kniha, která udělá ze čtenářů posluchače. I tak bychom mohli popsat nový titul spisovatelky Milady Rezkové a ilustrátora Lukáše Urbánka, kteří u příležitosti stého výročí rozhlasového vysílání vytvořili knihu o kouzlech zvuku i ticha. Publikace s názvem Rok ušatého Majka bude v úterý 21. listopadu slavnostně pokřtěna v pražském Činoherním klubu na představení Dismanova rozhlasového dětského souboru

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jak bude vypadat rozhlasová budoucnost? Odpovídá technologický expert Jiří Špaček

Přál jsem si, aby to spíš působilo jako nějaký proud myšlenek," říká ilustrátor dětské knihy Lukáš Urbánek | Zdroj: Lukáš Urbánek

„Ztiš se trochu! Musíš pořád vydávat ty otravné zvuky? Nemůžeš to trochu zeslabit, Majku?“ Podobné věty poslouchá kreslený pihovatý kluk s velkýma ušima pravidelně. Nic si z toho ale nedělá a s hlasitým pozdravem „Čus rámus“ se Majk často prochází po chodbách rozhlasu.

A díky své tetě Notě, která pracuje jako studiová zvukařka, objevuje kouzla zvuku. V tom mu pomáhá i jeho vymyšlený superhrdina Akustik. Jména ostatních postav zase odkazují na legendární osobnosti spojené se zvukem.

„Je tam třeba Bedřich podle Bedřicha Smetany, Majkova sestra se zase jmenuje Ema podle pěvkyně Emy Destinnové. Máme tam i Josefa Myslivečka. Ale pak jsou tam samozřejmě i ta bláznivější jména, jako je třeba Akustik. Majkovo jméno zase vzniklo, když jsem myslela na mikrofon, kterému se taky říká Majk,“ popisuje svůj postup spisovatelka Milada Rezková.

Každou druhou stránku jsem se smál nahlas, chválí si ilustrátor Čapek knihu Zdeňka Svěráka Čerti nejsou

Číst článek

Některé kapitoly Majkova příběhu se pak rozezní doslova a ze čtenářů se stanou posluchači. Formou QR kódů si lidé můžou přehrát reportáže a rozhovory, které připravili členové Dismanova souboru. O rozhlasovém herectví například vypráví Taťjana Medvecká, královskou reportážní disciplínu představí Tomáš Černý a do živého vysílání lidi vezme moderátorka Radiožurnálu Hanka Shánělová.

V knize o zvuku si ale na své přijdou i fanoušci bláznivých ilustrací. Jejich autorem je výtvarník Lukáš Urbánek, držitel několika cen Nejkrásnější česká kniha roku. Inspiraci pro některé obrázky, včetně Majkova deníku, prý záměrně hledal v grafické nedokonalosti.

Dismančata natáčela s výtvarníkem Lukášem Urbánkem a spisovatelkou Miladou Rezkovou o knize Rok ušatého Majka | Zdroj: Kateřina Pušová

„Nechtěl jsem, aby ten sešit vypadal jako perfektní školní zápisník. Přál jsem si, aby to spíš působilo jako nějaký proud myšlenek, kde se píše jedno přes druhé. A moje staré zápisníky vypadají přesně takhle, takže jsem čerpal z nich. A k takovému sešitu ten trochu šílený styl podle mě trochu patří,“ říká Urbánek.

Knihu rok Ušatého Majka autoři společně s iniciátorem projektu a slovesným dramaturgem Českého rozhlasu Vltava Petrem Gojdou pokřtí v úterý 21. listopadu na představení Dismanova souboru v pražském Činoherním klubu.

Josef Kaňka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme