SOUTĚŽ: Návod k použití železnice. Vyhrajte překlad německého bestselleru Jaroslava Rudiše

„Pro kluka, který chce být strojvůdcem, znamená oční vada čáru přes rozpočet. Aspoň tomu tak bylo v polovině osmdesátých let,“ stýská si ve své knize Jaroslav Rudiš. Svou fascinaci světem železnice v ní přetavuje v poutavé vyprávění o dějinách, protkané historkami z množství vlastních cest. O Návod k použití železnice hrajeme tento týden v pravidelné knižní soutěži serveru iROZHLAS.cz.

KNIŽNÍ SOUTĚŽ Vlakové kupé Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaroslav Rudiš: Winterbergova poslední cesta

Jaroslav Rudiš: Winterbergova poslední cesta | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

Literární cesta po kolejích celé Evropy vede z Palerma na Sicílii až do finského Laponska, nočním vlakem z Kyjeva do Lvova nebo lokálkou z Českého ráje do Jedlové. A vůbec nevadí, pokud zmeškáte vlak, protože vždycky pojede další.

„Ve vlaku se stanete součástí jiného světa a potkáte spoustu zajímavých lidí,“ svěřil se Radiožurnálu spisovatel Jaroslav Rudiš, který ve vlaku nejen píše, ale také relaxuje. Ročně přitom podle svých slov ujede 60 až 90 tisíc kilometrů ve vlaku.

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

Poetický průvodce železnicí je tak hodně osobní knihou. „Píšu v ní, jak jsem se nestal železničářem a o mé nádražácké rodině: dědečkovi a strýci, který sloužil na stanici Jedlová v severních Čechách, v Tanvaldu, Liberci a v Lomnici nad Popelkou, odkud pocházím,“ říká s dodatkem, že by kniha měla čtenáře motivovat, aby sedli do vlaku a někam vyrazili.

Jaroslav Rudiš debutoval v roce 2002 románem Nebe pod Berlínem. Česky napsal čtyři romány a dvě novely, které vyšly v mnoha překladech v zahraničí a dočkaly se i zfilmování.

Za román Winterbergova poslední cesta, který napsal a vydal nejprve německy, byl nominován na cenu Lipského knižního veletrhu a v roce 2020 získal ocenění Chamisso-Preis/Hellerau. Za svou tvorbu obdržel v roce 2022 Cenu Karla Čapka. S výtvarníkem Jaromírem 99 vytvořil kultovní komiks Alois Nebel. 

Návod k použití železnice vydalo nakladatelství Labyrint v překladu Michaely Škultéty. Původní německá edice Gebrauchsanweisung fürs Zugreisen se stala v Německu bestsellerem a dočkala se deseti vydání.

Pokud se chcete zapojit do soutěže o pět knih Návod k použití železnice, napište nám až do tohoto pátku 26. ledna do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Jaroslav Rudiš se sám označuje za člověka s výraznou emoční zálibou k železnici. Které cizí slovo se pro takového člověka používá?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme