SOUTĚŽ: Kdo chytá v síti. Vyhrajte novou dokumentární knihu o zneužívání dětí na internetu

Marika Pecháčková, partnerka Víta Klusáka, měla původně natočit bonusový materiál k dokumentárnímu snímku V síti. V něm chtěla zpovídat muže, kteří se do oné sítě chytli. Nakonec z toho vznikla kniha, v níž dokumentaristka pátrá po tom, kdo jsou lovci na síti, kdo jsou jejich oběti a jestli mají něco společného. O publikaci Kdo chytá v síti si můžete tento týden zahrát v pravidelné knižní soutěži serveru iROZHLAS.cz.

Knižní soutěž Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kniha Kdo chytá v síti v redakci iROZHLAS.cz

Kniha Kdo chytá v síti v redakci iROZHLAS.cz | Foto: Kristián Těmín | Zdroj: Český rozhlas

Kniha rozvíjí téma, které ve filmu otevřeli Barbora Chalupová s Vítem Klusákem. Je souborem příběhů a rozhovorů, v nichž autorka hledá například odpověď na to, co je to vlastně internet a do jaké míry je původcem zla proudícího mezi lidmi.

Zpovídá přitom nejen aktérky dokumentární senzace V síti, ale také jeho odborné poradce z řad sexuologů a dětských psychologů. Velmi upřímné zpovědi dostává také od dvojice predátorů: jednoho, který se nedobrovolně účastnil natáčení snímku, a jednoho, který strávil sedm a půl roku ve vězení za kyberšikanu dvanáctiletých chlapců.

Nechává také nahlédnout do konverzací, které trojice dospělých hereček několik měsíců vedly s muži, jenž je na internetu oslovili i přesto, že jim mělo být pouhých 12 let.

Z natáčení dokumentárního filmu V síti | Zdroj: Hypermarket Film

„Sexuální zneužívání dětí na síti je projev něčeho komplexního a obecného, společného nám všem. Souvisí to s důvěrou mezi lidmi, pocitem bezpečí a uměním sdílení. A také s přítomností násilí v místech, kam nepatří,“ píše v úvodu Pecháčková. Novinářka a dokumentaristka natočila například filmy Hromosvody, Smilovice nebo Spi sladce. S Českým rozhlasem spolupracuje na přípravě audiodokumentů.

Ve své tvorbě se zaměřuje na zviditelňování lidských nevědomých prostor s vírou, že jejich uvědomění vede k vyšší míře spravedlnosti a svobody na světě. Podobně uvažuje i nad tématem Kdo chytá v síti.

„Ve spodních rovinách je tato kniha o intimitě. Nepřímo vypráví příběh lidí, kteří touží po hlubokém splynutí a hledají k němu cestu. Často narazí, protože ta cesta je klikatá. Je to text o hledání divokosti v nás a o uvědomění si, že vulgarita a násilí nejsou její jediné možné podoby. I divokost se může stydět, schovávat a čekat na důvěru,“ dodává.

Dokument V síti

Podnětem pro vznik dokumentárního snímku V síti se stala nabídka, s níž se v roce 2017 obrátila na Víta Klusáka jedna z telefonních společností. Jejím předmětem bylo natočit virální spot, který by „naléhavým způsobem upozornil na strmě vzrůstající čísla zneužitých dětí na českém internetu“.

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

Filmař tehdy spolu s dokumentaristkou Barborou Chalupovou v rámci pokusu vytvořil na několika internetových serverech falešný profil 12leté „Týnušky“. Během pár hodin je oslovilo více než 80 mužů, čtyři z nich se ještě toho večera před „Týnuškou“ přes webkameru uspokojovali.

Tvůrce zjištění přesvědčilo, že by se tématu mělo věnovat více času. Místo krátkého videa tak nakonec vznikl celovečerní dokumentární snímek. V něm se v rolích 12letých dívek představila trojice dospělých hereček. Do pěti hodin se jim ozvalo přes 80 mužů.

V síti se za prvních sedm dní v kinech stalo nejnavštěvovanějším českým dokumentem v historii a současně i nejúspěšnějším filmem distribuční společnosti Aerofilms.

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 10 publikací Kdo chytá v síti, napište nám až do tohoto pátku 20. března do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

V síti svou návštěvností překonalo rekord jednoho snímku z roku 2007, který byl do té doby nejnavštěvovanějším českým dokumentem v historii. O který snímek šlo?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme