SOUTĚŽ: Rusko v plamenech. Vyhrajte překlad knihy zavražděného elitního agenta KGB a FSB

Aktivity tajných služeb jako FSB či GRU, která stála také za výbuchem muničního skladu ve Vrběticích, podněcování války v Čečensku i to, jak se Vladimir Putin dostal k moci. Také za vyzrazení těchto informací zaplatil bývalý ruský podplukovník Alexander Litviněnko životem. Celý příběh zachycuje kniha, kterou napsal spolu s historikem Jurijem Felštinským. O Rusko v plamenech si můžete tento týden zahrát v pravidelné soutěži serveru iROZHLAS.cz.

KNIŽNÍ SOUTĚŽ Moskva Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hrob Alexandra Litviněnka

Hrob Alexandra Litviněnka | Foto: Toby Melville | Zdroj: Reuters

„Naposledy jsem s Alexandrem mluvil po telefonu. Bylo 8. listopadu 2006. Kolem páté ráno bostonského času mi volali z moskevských novin Novaja gazeta s žádostí o vyjádření k šířící se informaci, že Alexandra otrávili. Požádal jsem je, aby se ozvali později, a zavolal jsem Alexandrovi. V té době ležel v londýnské nemocnici,“ vzpomíná Felštinskij v úvodu knihy, psaném jen o několik měsíců později.

„Řekl mi, že zhubl patnáct kilo a že jeho tělo nedokáže přijmout jakoukoli potravu ani tekutiny. Jeho hlas byl ale velmi silný. Povídali jsme si patnáct až dvacet minut, možná i déle. V ten den Alexandr věřil, že přežil pokus o vraždu. Chápal, že ho otrávili. Věděl, že za tím stála ruská Federální bezpečnostní služba. A byl si jistý, že rozkaz vydal ruský prezident Vladimir Putin,“ píše Felštinskij.

Obálka knihy Rusko v plamenech | Zdroj: Universum

Litviněnko si byl tehdy ještě jistý, že to nejhorší už má za sebou a přežije. „Za pár dní budu doma,“ tvrdil do telefonu Felštinskému, „budeme mít čas promluvit si později.“ O patnáct dní později zemřel. Evropský soud pro lidská práva v roce 2021 potvrdil, že za vraždou stál Kreml.

Kniha Rusko v plamenech sleduje příběh falešných islamistických útoků na Moskvu a další ruská města, které spustily ruskou invazi do Čečenska. K útokům ale vůbec nedošlo. Šlo o akci naplánovanou tajnou službou FSB s cílem dosadit Putina na post prezidenta.

Litviněnko byl jako dlouholetý vysoce postavený agent ruské kontrarozvědky dobře obeznámený s tím, jak se sovětská KGB transformovala v síť nových tajných služeb, které stvořily současný autoritativní režim v Rusku. Za své znalosti a ostrou kritiku Putina nakonec také těžce zaplatil.

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

V listopadu 1998 na tiskové konferenci zveřejnil, že dostával rozkazy v rozporu se zákony. O dva roky později pak emigroval do Velké Británie, kde získal azyl a později také britské občanství. Na začátku listopadu 2006 v hotelu Millennium vypil čaj s radioaktivním izotopem polonia 210. Kauza znovu ožila po útoku nervově paralytickou látkou na bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dceru v anglickém městě Salisbury v březnu 2018.

Pro české vydání knihu přeložil a upravil slovenský spisovatel, analytik a novinář Tomáš Lemešani. Na publikaci se podílel Nadační fond proti korupci a Lemešaniho investigativní platforma Independence.

Rusko v plamenech vydalo nakladatelství Universum. 

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 10 knih Rusko v plamenech, napište nám až do tohoto pátku 9. prosince do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Který český režisér je autorem dokumentární audiorekonstrukce vraždy a posledních 23 dní života bývalého ruského agenta Alexandra Litviněnka, která loni zvítězila v anketě Audiokniha roku?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme