SOUTĚŽ: Na prohlídce myšlenkového paláce. Komiksová kniha ukazuje, jak to chodí v hlavě Sherlocka Holmese

Ukázka z komiksové knihy V hlavě Sherlocka Holmese | Zdroj: Nakladatelství Paseka

Geniální mozek Sherlocka Holmese, jeho výstřední povaha i náchylnost k drogám fascinují čtenáře i tvůrce už dlouhých 140 let. Nová komiksová kniha dává možnost vstoupit přímo do hlavy oblíbeného literárního detektiva, tedy do jeho legendárního „paláce myšlenek“. V hlavě Sherlocka Holmese můžete tento týden vyhrát v pravidelné soutěži serveru iROZHLAS.cz.

KNIŽNÍ SOUTĚŽ Hlava Sherlocka Holmese Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Londýn sužují záhadná zmizení a stopou se zdá být vstupenka na kouzelnické představení. Každá strana komiksu Cyrila Liérona a Benoita Dahana slibuje nejen potěšení z překvapivých a detailních ilustrací, ale hlavně další krok k vyřešení zločinu.

Pátrání se odvíjí přímo před očima čtenářů jako červená nit, kterou mohou při listování opakovaně hledat a sledovat. „Je to zajímavý a neokoukaný trik,“ vyzdvihuje práci autorů historik komiksu Pavel Kořínek.

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

„Podle mě možná vůbec poprvé se autoři pokoušejí v adaptaci zachytit to, co povídky Arthura C. Doyla dělá tak vzorově holmesovskými – totiž záznam dedukčních procesů toho myšlenkového divadla, ve kterém Sherlock Holmes sbírá jednotlivé indicie a prozkoumává jednotlivé důkazy,“ říká Kořínek pro Český rozhlas Vltava.

„Sledujeme myšlenkový proces pátrání. A v tomhle je ta adaptace hrozně nápaditá a zároveň neuvěřitelně věrná. Blíží se tím Doylovým podmínkám, ale domýšlí je do nového média a jinak,“ upozorňuje.

Kreslíř Dahan v knize kombinuje tradiční komiksový jazyk s velkými dvoustránkovými tably. Některé strany jsou tak pojaté doslova jako průřez detektivovou hlavou. Indicie se tak dělí do jednotlivých kategorií.

V hlavě Sherlocka Holmese vydalo nakladatelství Paseka ve francouzském překladu Šárky Belisové.

Pokud se chcete zapojit do soutěže o pět komiksových románů V hlavě Sherlocka Holmese, napište nám až do tohoto pátku 23. února do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Na jaké adrese bydlí v Londýně fiktivní detektiv Sherlock Holmes?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme