Umění z automatu za pár korun. V Brně-Medlánkách funguje Artmat

V Japonsku si mohou lidé koupit z automatu třeba spodní prádlo, toaletní papír nebo čerstvá vejce. V brněnských Medlánkách nově stojí taky speciální automat. Dříve vydával müsli tyčinky, teď z takzvaného Artmatu vypadává umění. Za 50 korun si lidé mohou odnést miniaturní jedinečné dílo.

Brno Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Artmat v Brně-Medlánkách

Artmat v Brně-Medlánkách | Foto: Ludmila Opltová | Zdroj: Český rozhlas
Přehrát

00:00 / 00:00

Artmat, neboli automat na umění, pomáhá zviditelnit mladé začínající výtvarníky

Martina strká peníze do starého automatu. Nekupuje si cigarety ani kávu, ale z Artmatu si vytahuje kousek českého moderního umění. Projekt Artmat od Josefiny Frýbové a Petry Widžové prezentuje veřejnosti talenty současné výtvarnické scény ve starých automatech a oživují tak místa veřejného prostoru.

Dva automaty v Praze byly původně na cigarety – ten v brněnských Medlánkách vypadá jinak. „To je svačinový automat, který jsme dostali od městské části. Rozdíl je i v tom, že do něho můžeme dát jiný formát. Do těch cigaretových automatů se vejdou jen krabičky velikosti cigaretových, což je 5,5x8,5 centimetru. Připravujeme i další typy automatů, jsou to staré žvýkačkové automaty, takže chceme rozšiřovat nabídku i v tomto ohledu,“ nastiňují autorky.

Začíná festival Sculpture Line. Sochy vystaví pod širým nebem Praha a dalších 39 měst světa

Číst článek

„V automatu se nachází několik fotografií, jsou tam ilustrace, nově tam máme také tašky potištěné sítotiskem, ponožky s autorským motivem, nalepovací tetovačky a další vychytávky,“ popisují zakladatelky Artmatu. Jedno dílo si zájemci mohou koupit za 50 nebo 99 korun.

V Brně mají na výběr od 11 umělců. Jedním z nich je Radim Dibdiak, který do Artmatu poskytl sérii fotografií. „Je to takových deset hitů z mé tvorby, takový průřez. Snažil jsem se, aby to byl nevšední výběr.“

Kdo se nemůže rozhodnout, kterého umělce dílo chce, může se nechat překvapit a zvolit si kolonku s otazníkem. Pod ním se prý skrývá mix nejrůznějších děl.

Lenka Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme