Italská policie objevila obraz Madony s dítětem od Sandra Botticelliho. Malba byla půl století nezvěstná

Italská policie objevila v rodinném sídle poblíž Neapole obraz renesančního mistra Sandra Botticelliho, který byl více než 50 let nezvěstný a odborníci jej považovali za ztracený. Informoval o tom list La Repubblica. Hodnota díla z 15. století, které zobrazuje Madonu s dítětem, se odhaduje na 100 milionů eur (2,4 miliardy korun). Malba je ale ve velmi špatném stavu a čeká ji zásah restaurátorů.

Řím Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Italská policie, policie v Itálii, bezpečnostní opatření v Itálii (ilustrační foto)

Úřady naposledy kontrolovaly soukromou rezidenci, kde se Botticelliho malba nachází, před více než 50 lety | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: Český rozhlas

Obraz původně visel v neapolském kostele Santa Maria della Caritá, úřady jej ale v minulosti svěřily do úschovy důvěryhodné místní rodině. Z neznámých důvodů pak ztratily přehled o tom, kam dílo deponovaly, a domnívaly se, že se po malbě slehla zem. Mezitím si ji ale rodina v městečku Gragnano předávala z generace na generaci.

„Úřady naposledy kontrolovaly soukromou rezidenci, kde se Botticelliho malba nachází, před více než 50 lety. Potom se na ni zcela nevysvětlitelně zapomnělo,“ uvedl Massimiliano Croce z neapolské policie, který má v popisu práce ochranu kulturního dědictví. Podle něj se nyní zkoumá, kdo je právoplatným vlastníkem díla.

Britka před 20 lety koupila skicu za několik liber. Znalci v ní poznali originál od Moora za statisíce

Číst článek

Kunsthistorik Peppe Di Massa uvedl, že obraz Madony s dítětem pocházející z Botticelliho pozdního období patřil k jeho milovaným dílům, protože podoba Madony je inspirovaná jeho milenkou a múzou Simonettou Vespucciovou, která zemřela ve 23 letech.

Deník The Guardian s odkazem na knihu Ronalda Lightbowna napsal, že Botticelli obraz Madony s dítětem daroval papeži Sixtovi IV. a ten jej pak věnoval malému kostelu v Kampánii, aby získal přízeň rodiny Medicejských, kteří v oblasti měli majetek.

„Papež ho věnoval malému venkovskému kostelíku jako projev úcty, aby získal ekonomickou podporu mocné rodiny Medicejských pro financování dokončení Sixtinské kaple v době, kdy bojoval s penězi,“ citoval Di Massu list La Repubblica.

Určit hodnotu Botticelliho obrazů je složité, protože většinu z nich vlastní světová muzea a galerie a prakticky se neprodávají v aukcích. V roce 2021 se jeho portrét mladého muže držícího medailon vydražil v New Yorku za 92,2 milionu dolarů (dvě miliardy korun).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme