Nehrajte s diktátory, vyzvali hokejisty umělci. Mají protestovat proti režimu v Bělorusku

Otevřený dopis Nehrajte s diktátory adresovali běloruští divadelníci žijící v Londýně hokejistům na mistrovství světa v Bělorusku. Podepsaly ho i britské herecké celebrity jako Jude Law, Hugh Grant nebo Emma Thompsonová. Podle nich by si hokejisté na měli minimálně uvědomit, že hrají v zemi, která je poslední evropskou diktaturou. V lepším případě to dát otevřeně najevo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nehrajte s diktatory

Nehrajte s diktatory | Foto: www.minsk2014.no

„Vyzýváme hokejisty, aby při vstupu na ledovou plochu měli kolem krku bílo-červeno-bílou šálu. Jsou to barvy běloruské vlajky, kterou Lukašenkův režim zakázal. Myslím, že by to byl úžasný okamžik,“ říká spoluzakladatelka Svobodného běloruského divadla Natalia Kaliada.

„Vím, že na zápasy mistrovství světa chodí lidé, kteří se zajímají o politiku. Asi bychom pak slyšeli volání 'Ať žije Bělorusko',“ dodává Natalia Kaliada.

Přehrát

00:00 / 00:00

O iniciativně Nehrajte s diktátory hovořil zpravodaj Českého rozhlasu ve Velké Británii Jiří Hošek. Pohled z Minsku přidal zvláštní zpravodaj v Bělorusku po dobu hokejového šampionátu Petr Vavrouška

Iniciátorka otevřeného dopisu hokejistům žije třetím rokem v Londýně, kam coby disidentka ilegálně uprchla.

Podle českého reprezentanta Michala Vondrky, který hraje v Kontinentální hokejové lize, se otevřený projev nesouhlasu vůči Lukašenkovu režimu od hráčů očekávat nedá. Ze všeho nejméně asi od těch běloruských.

„Jejich nejlepší hráč, jako je Michail Grabovskij nebo Alexej Kaljužnyj, by s tím, že by vystupoval proti režimu, asi neuspěl. Myslím, že je to tu dost tvrdé a striktní, asi by si zatopil sám,“ myslí si Vondrka.

Nelze se jenom držet regulí, tvrdí aktivistka

Natalia Kaliada připomíná, že kdyby se všichni drželi regulí a předpisů a dělali svou práci, demokracie ve střední Evropě bychom se nikdy nedočkali.

„Američtí atleti v Mexiku v osmašedesátém taky podle pravidel nesměli protestovat proti rasismu a apartheidu, a stejně zvedli ruce v černých rukavicích zaťaté v pěst,“ říká běloruská aktivistka.

„Když mě zatýkala speciální jednotka běloruské policie, taky mi její členové řekli: ‚My jen děláme svoji práci, ale jinak vás podporujeme.‘ Pokud jsou hokejisté taky jen obyčejné lidské bytosti a podporují naše snažení, dají si kolem krku bílo-červeno-bílou šálu. Tady nejde o politiku, jde o záchranu lidských životů. ‚Hokejisté, děláte tak mužný sport. Tak se chovejte jako muži,‘“ vyzvala Natalia Kaliada.

Běloruská aktivistka Natalia Kaliada | Foto: Jiří Hošek

Natalia Kaliada si myslí, že by sebelepší hokejista neměl ignorovat, když mu píší Hugh Grant nebo Jude Law. Natalia bojuje proti pořádání mistrovství světa v totalitním Bělorusku už několik let.

Podpora i od prezidenta Václava Havla

Pomoci se dočkala nejen od slovenské hokejové legendy Petera Šťastného, ale třeba taky od Václava Havla.

„Václav Havel byl především blízký přítel nás všech z běloruského divadelního undergroundu. Vždycky utekl z nemocnice, aby se s námi mohl v Praze sejít. Napsal Bělorusům dopis, který jsem přečetla na demonstraci při tzv. prezidentských volbách v roce 2010,“ vzpomíná aktivistka.

„Dva dny před svou smrtí nám poslal svůj podpis, abychom s ním nakládali podle svého uvážení. 'To je maximum, co můj zdravotní stav dovoluje', napsal tehdy,“ připojuje další vzpomínku Kaliada.

Podle ní je světový šampionát pro běloruského diktátora Alexandra Lukašenka jakási show a hlavní oslava 20 let v čele státu. Mistrovství je jeho posedlost, kterou spojil se svou nejoblíbenejší hračkou - hokejem.

„Lukašenko říká, že když do Běloruska přijel celý svět, když ho přijeli podpořit špičkoví hokejisté, tak že v zemi nemůže být diktatura. Ve skutečnosti vidíme čerstvě natřené, čisťounké ulice ve stylu Potěmkinových vesnic. Jenže ty opravdové hrůzy se odehrávají v zákulisí,“ uzavírá herečka v exilu.

Fanouškům se v běloruském Minsku líbí, ale podle zvláštního zpravodaje Českého rozhlasu Petra Vavroušku je to nejspíš opravdu jen fasáda, kterou smí vidět.

Čeští fanoušci se zúčastnili oslav Dne vítězství v Minsku | Foto: Petr Vavrouška

„Mají asi logicky pocit, že informace o tvrdosti režimu jsou přehnané. K fanouškům se ale už nedostanou zprávy o preventivních zadrženích, nevědí, že za mřížemi sedí už roky političtí vězni,“ popisuje Vavrouška.

Tresty vězení za urážku nebo výtržnictví

Před šampionátem bylo podle informací nevládních organizací zadrženo kolem 30 politických aktivistů, dostali tresty od pěti do 25 dní. Podobný trest mohou dostat i za smyšlené prohřešky, třeba výtržnictví nebo urážku.

Úřady podle Vavroušky bedlivě hlídají, aby se do ochozů hokejových stadionů někomu nepodařilo propašovat protirežimní transparent.

Protestovat se nechystají ani příbuzní politických vězňů, sami nechtějí skončit ve vězení.

Například manželku Alese Bjaljackého, několikrát nominovaného na Nobelovu cenu míru, mrzí, že se mistrovství v Bělorusku vůbec koná. Petice a výzvy pro demokratické země podle ní nezabraly.

Jiří Hošek, Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme