Praha viděla světový rekord ryze ženského půlmaratonu. Jepchirchirová ho vylepšila o 37 vteřin

Keňanka Peres Jepchirchirová v Praze zaběhla půlmaratonský světový rekord v ryze ženském závodě. Vylepšila ho o 37 sekund na 1:05:34. Na okruhu na Letné to dokázala prakticky v sólovém závodě, protože od soupeřek se odpoutala už zhruba na sedmém kilometru. Mužský závod vyhrál Keňan Kibiwott Kandie, který se časem 58:37 zařadil na páté místo historických tabulek. Je to nejlepší výkon zaběhnutý v Praze.

Praha (Aktualizováno: 9:20 5. 9. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Keňanka Peres Jepchirchirová zaběhla světový rekord, vylepšila ho o 37 sekund na 1:05:34.

Keňanka Peres Jepchirchirová zaběhla světový rekord, vylepšila ho o 37 sekund na 1:05:34. | Foto: Kateřina Šulová | Zdroj: ČTK

Pořadatelé mimořádného půlmaratonu RunCzech určeného výhradně pro elitní běžce stanovili jako ženskou metu výkon 1:06:11 Etiopanky Netsanet Gudetaové z předloňského závodu ve Valencii.

Speciální ovál pro 35 elitních běžců. Prahu čeká půlmaraton, organizátor si raději nepřeje diváky

Číst článek

Šestadvacetiletá Jepchirchirová v polovině závodu atakovala i absolutní rekord 1:04:31 Etiopanky Ababel Yesanehové. „Myslela jsem na čas pod 1:05,“ svěřila se v rozhovoru pro Českou televizi běžkyně s osobním rekordem 1:05:06.

Pak trochu zpomalila, ale ryze ženský rekord překonala o více než půlminutu. I s tímto časem nakonec byla více než spokojená.

 „Jsem strašně spokojená a hrdá!“ neskrývala emoce v cíli Peres Jepchirchirová, která většinu závodu absolvovala v samostatném úniku. „Posledních pět kilometrů jsem trochu umdlévala, ale boty mi pomohly k rekordu,“ řekla vítězka, která stejně jako všichni běžela v nových botách značky adidas, které měly v Praze svou celosvětovou premiéru.

Praha přeje rekordům

V Praze padl půlmaratonský světový rekord podruhé. V roce 2017 v tradičním jarním závodě ulicemi české metropole stanovila Keňanka Joyciline Jepkosgeiová tehdejší historické maximum na 1:04:52. Její následovnice Jepchirchirová musela kvůli koronavirové krizi kroužit po okruhu dlouhém 1,3 kilometru. I v brzkém ránu se ale v pozdějších fázích závodu dočkala povzbuzování skupinek fanoušků.

V 8 hodin začal mužský závod, který se tak běžel za vyšší teploty. Pole složené z elitních Keňanů se podobně jako v případě žen poměrně brzy roztrhalo. Čtyřiadvacetiletý Kandie běžel osamoceně v čele od poloviny závodu. Atakoval hranici 58:30, po jejímž překonání toužili pořadatelé. Nakonec zůstal sedm sekund nad ní, ale vylepšil si osobní rekord z únorového vítězného půlmaratonu v Rás al-Chajma o 21 sekund.

Rychlejší půlmaraton se v Praze ani jinde v Česku dosud neběžel. Traťovým rekordem tradičního jarního půlmaratonu RunCzech je výkon 58:47 Etiopana Atsedua Tsegaye z roku 2012.

Půlmaraton RunCzech v Praze:
Muži: 1. Kandie 58:37, 2. Kiplimo Kimaiyo 59:56, 3. Kipruto (všichni Keňa) 1:00:06.

Ženy: 1. Jepchirchirová 1:05:34 - světový rekord v čistě ženském závodě, 2. Jepletingová 1:07:07, 3. Jepchumbaová Kimeliová (všechny Keňa) 1:07:14.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme