Etiopský souboj na světovém maratonu ovládla Shankuleová. Stewartová doběhla na 26. místě

Maraton žen na mistrovství světa v Budapešti vyhrála Amane Beriso Shankuleová z Etiopie v čase 2:24:23. Její krajanka Gotytom Gebreslaseová k loňskému zlatu přidala stříbro. Česká běžkyně Moira Stewartová obsadila 26. místo časem 2:34:02 jako sedmá nejlepší Evropanka.

Budapešť (Aktualizováno: 10:38 26. 8. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vítězkou maratonu na mistrovství světa se stala Amane Beriso Shankuleová z Etiopie

Vítězkou maratonu na mistrovství světa se stala Amane Beriso Shankuleová z Etiopie | Foto: Bernadett Szabo | Zdroj: Reuters

V osmičlenné vedoucí skupině, která vykrystalizovala na třicátém kilometru, byly všechny čtyři běžkyně z Etiopie. O tři kilometry později odstoupila Tsegay Gemechuová, která do té doby většinu závodu táhla, a zbývající trio se soupeřkám začalo vzdalovat.

Krok s nimi neudržela ani letos nejrychlejší vítězka tokijského maratonu Rosemary Wanjiruová z Keni. Rose Chelimová z Bahrajnu, mistryně světa z roku 2017, už v polovině trati vzdala.

Při posledním stoupání na mostě nastoupila Shankuleová, která v prosinci ve Valencii zaběhla třetí nejrychlejší maraton všech dob (2:14:58). V cíli byla o jedenáct sekund dřív než Gebreslaseová. Třetí doběhla Fatima Ezzahra Gardadiová z Maroka.

Na start se postavilo 77 vytrvalkyň. Česká reprezentantka Moira Stewartová se při premiéře na světovém šampionátu pohybovala ve třetí desítce a cílem proběhla o necelých deset minut za vítězkou na konečném 26. místě.

„Jsem spokojená s umístěním. Cestovala jsem sem s tím, že v tabulkách jsem byla asi pětašedesátá, takže to beru jako velký posun. Navíc jsem v závodě předběhla spoustu velkých jmen. První polovina maratonu byla vcelku v pohodě. Půlmaratonem jsem probíhala za hodinu patnáct, což nasvědčovalo tomu, že se na žádné rychlé časy nepoběží,“ řekla Moira Stewartová pro YouTube kanál České atletiky.

Mistrovství světa v atletice v Budapešti:

Finále:
Ženy:
Maraton: 1. Shankuleová 2:24:23, 2. Gebreslaseová 2:24:34 (obě Et.), 3. Gardadiová (Mar.) 2:25,17, 4. Salpeterová (Izr.) 2:25:38, 5. Yehualawová (Et.) 2:26:13, 6. Wanjiruová (Keňa) 2:26:32, ...26. Stewartová (ČR) 2:34:02.

rej, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme