Atletika ztrácí korunu královny sportů. Nesmíme být imunní vůči změnám, navrhuje Coe

Koruna královny všech sportů jako by se lehce otřásala. Důvěru atletiky pošramotila ruská dopingová aféra, tento sport navíc dostatečně neláká nové diváky a v konkurenci moderních odvětví už není tolik atraktivní. Přiznává to i předseda Mezinárodní asociace atletických federací IAAF Sebastian Coe.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident IAAF Sebastian Coe na tiskové konferenci ve Vídni

Prezident IAAF Sebastian Coe na tiskové konferenci ve Vídni | Zdroj: Reuters

„Když jsem šel v patnácti letech na atletický mítink, všechno vypadalo skoro stejně jako dnes. Nenapadá mě žádný sport, který by za takovou dobu byl imunní ke změnám," řekl v rozhovoru pro britský Guardian nyní šedesátiletý předseda Mezinárodní asociace atletických federací IAAF. Atletika podle něj přestala být v neustále zrychlující moderní době atraktivní.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda IAAF Sebastian Coe tvrdí, že by se atletika měla více zatraktivnit

Dobrým vzorem pro změnu prý může být australský mítink Nitro. V Melbourne soutěžily dvanáctičlenné týmy v tradičních i netradičních disciplínách. Závodilo se například ve smíšené štafetě na tři minuty. Vyhrál ten, kdo uběhl více metrů. Na programu byla například štafeta inspirovaná plaveckou polohovkou, kdy každý člen běžel jinou vzdálenost.

Oštěpem se neházelo jen do dálky, ale také na terče. V závodě na jednu míli vypadl po každém kole nejhorší běžec. Plánuje se pokračování tohoto projektu, kterého se účastnil i Usain Bolt. „Nitro není všelék, ale je pro nás nápovědou," odkazoval se Coe. „Můžeme udělat daleko více, aby se atletika přiblížila lidem a byla více atraktivní," dodal.

Za příklad uvedl utkání anglické fotbalové Premier League. „Byl jsem se podívat na zápase Chelsea se Stoke. Hráče duelu volili přímo fanoušci na stadionu přes sociální sítě. Takovou interakci potřebujeme," inspiroval se Coe. Královně sportu se podle dvojnásobného olympijské medailisty nedaří přitáhnout diváky k televizním obrazovkám ani na stadiony.

Petr Havlíček, sob Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme