Stewartová se na půlmaratonu v Římě postarala o české maximum, rekord ale uznán nebude

Historicky nejlepším českým výkonem v půlmaratonu se blýskla Moira Stewartová v Římě. Šestadvacetiletá vytrvalkyně uběhla přes 21 kilometrů dlouhý závod za 1:10:16, ale protože tamní trať nesplňuje kritéria Světové atletiky, nemůže být výkon uznán jako rekord.

Řím (Aktualizováno: 16:38 17. 10. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moira Stewartová

Moira Stewartová | Zdroj: Profimedia

Místo startu půlmaratonu v Římě je od cíle vzdáleno o více než padesát procent celkové délky závodu. Stewartová ve 46. ročníku půlmaratonu Roma-Ostia obsadila čtvrté místo, zvítězila Keňanka Joyce Teleová za 1:06:35.

Doběhl první, ale byl diskvalifikován. Vítěz maratonu si pomohl zakázanou obuví, přišel o 375 tisíc

Číst článek

„Hodnotím to pozitivně, i když se mi to jako český rekord neuznává, ale ten pocit toho, že jsem zaběhla nejrychlější český půlmaraton převládá a z toho mám radost. Odtáhla jsem si většinu trati sama, takže to má pro mě velkou hodnotu,“ řekla nadšená Stewartová pro Radiožurnál.

„Neuznává se to proto, že start a cíl byly od sebe dál než 50 procent délky celého závodu. Navíc to bylo z bodu A do bodu B a běželo se celou dobu rovně, bez zatáček,“ vysvětlila úspěšná česká atletka.

Vítězka nedávného závodu Běchovice - Praha a svěřenkyně Václava Janouška při teprve třetím startu na půlmaratonské distanci o 45 sekund předčila hodnotu oficiálního českého rekordu Evy Vrabcové Nývltové, která před třemi lety při Pražském půlmaratonu dosáhla času 1:11:01.

„Trenér mi vyhovuje i lidsky. Jsme spíš kamarádi, dokážeme si vše vysvětlit, komunikace je skvělá a tréninky pod ním mi prospívají, furt se zlepšuji a nemám nejmenší důvod, abych někam přecházela,“ řekla na adresu svého atletického kouče a bývalého vyníkajícího běžce Václava Janouška.

Sama vloni v Gdyni běžela jen o sedm sekund pomaleji a patří jí v dlouhodobých českých tabulkách třetí místo za Alenou Peterkovou (1:11:02).

V Římě byla Stewartová nejrychlejší Evropankou za triem Keňanek. Za třetím místem daleko zaostala a většinu závodu běžela osamoceně.

„Mám radost, že jsem takové tempo byla schopná udržet bez vodičů,“ pochvalovala si. „Trať byla úplně perfektně udělaná na to, aby se běželo rychle. Vlastně prvních patnáct kilometrů se běželo úplně rovně po dálnici bez žádných zatáček. Jediné, co zpomalovalo tempo, byly kopce, ale to se zase vyrovnávalo tím, že jsme potom běželi dolů,“ popsala.

Mužský závod vyhrál Etiopan Tola Abdera v čase 59:54.

mim, Miroslav Lenc, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme