Čeští mladíci smetli Island. Po výhře 4:1 oživili naděje v kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy

Čeští fotbalisté do 21 let porazili Island 4:1 a v kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy 2025 poprvé vyhráli. Na první Dánsko svěřenci trenéra Jana Suchopárka ztrácejí šest bodů, ale odehráli o jeden zápas méně.

Hradec Králové (Aktualizováno: 20:48 26. 3. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Sejk se raduje ze vstřeleného gólu v zápase proti Islandu

Václav Sejk se raduje ze vstřeleného gólu v zápase proti Islandu | Foto: Josef Vostárek | Zdroj: ČTK

Domácí začali před 9126 diváky na téměř vyprodaném královéhradeckém stadionu aktivně a už zhruba po minutě se málem ujali vedení. Islandského brankáře Peterssona ale nejprve z vápna nepřekonal Fila a po něm ani Ševčík.

Dobrý vstup

„Lvíčata“ skórovala poprvé ve 13. minutě. Karabec nacentroval do vápna a kapitán Sejk hlavou překonal Peterssona. Útočník druholigové nizozemské Rody Kerkrade se dvakrát trefil i ve čtvrteční přípravě proti Severnímu Irsku (3:0). Ve 20. minutě Češi přidali další branku, poté co si na Ševčíkovu přihrávku do vápna naběhl zakončující Fila.

Před koncem prvního poločasu nahradil zraněného Karabce Kabongo. Právě on v 51. minutě přidal definitivní pojistku na výhře domácích. Po Vydrově odraženém centru z otočky zamířil přesně ke vzdálenější tyči. Za necelých 20 minut Ševčík vyslal do úniku Filu a útočník Teplic nezaváhal. Čtyři branky nastřílela „Lvíčata“ poprvé od předloňského června, kdy v předchozí kvalifikaci o evropský šampionát rozstřílela doma Andorru 7:0.

Gólu se nakonec dočkali i hosté. Chaloupek fauloval ve vápně Lúdvikssona a rozhodčí nařídil penaltu, kterou proměnil Ingason.

Na šampionát přímo postoupí vítězové devíti skupin a tři celky s nejlepší bilancí na druhých příčkách. Další šestice mužstev z druhých pozic zamíří do baráže, v níž se utká o zbylá tři místa na turnaji. Slovensko má coby pořadatel účast na mistrovství jistou. V kvalifikaci budou Češi pokračovat až v září.

Utkání skupiny I kvalifikace mistrovství Evropy 2025 fotbalistů do 21 let v Hradci Králové:

Česko - Island 4:1 (2:0)

Branky: 20. a 70. Fila, 13. Sejk, 51. Kabongo - 79. Ingason z pen. Rozhodčí: Gidženov - Mitrev, Hadžijski (všichni Bulh.). ŽK: Vydra, Kabongo - Sigurgeirsson, Ingason, Valgeirsson. Diváci: 9126.

Sestavy:

Česko: Kinský - Koželuh (90.+1 Prebsl), Vitík, Chaloupek, Labík - Vydra - Karabec (39. Kabongo), Icha, Ševčík (80. Višinský) - Sejk (90.+1 Slončík), Fila (80. Kričfaluši). Trenér: Suchopárek.

Island: Petersson - Gudmundsson, Karlsson, Róbertsson (87. Pálsson), Valgeirsson - Lúdviksson (79. K. Jónsson), Baldursson, Jóhannsson (61. Djuric) - Sigurgeirsson (46. Kristjánsson), Mikaelsson (87. Wöhler), Ingason. Trenér: Jónasson.

Dánsko - Litva 3:0 (2:0)

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme