Fotbalisté Zlína po výhře v Pardubicích zdramatizovali boj o záchranu. Tu slaví Ostrava, Jablonec i Teplice

Zlín si připsal první venkovní výhru od srpna 2021, když ve třetím kole skupiny o udržení ve fotbalové lize zvítězil v Pardubicích 2:1. Brno v Jablonci prohrálo 0:1 a na Zlín má stejně jako Pardubice už jen jednobodový náskok. Po výhře Ostravy nad Teplicemi 2:1 mají oba celky jistotu záchrany. V prvním finálovém zápase o konečné 7. místo Liberec zválcoval Hradec Králové 4:0.

Pardubice Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalisté Zlína se po vítězství v Pardubicích udrželi v boji o zachránu

Fotbalisté Zlína se po vítězství v Pardubicích udrželi v boji o zachránu | Foto: Roman Vondrouš | Zdroj: ČTK

Pardubice od úvodních minut udávaly tempo utkání. Černý v osmé minutě ve velké šanci minul bránu, domácí se ale dočkali ve 25. minutě. Pikul si narazil s Janoškem, ve střelecké pozici zachoval chladnou hlavu a ještě našel před odkrytou bránou Černého, který pohlednou kombinační akci bez problémů zakončil – 1:0. Osmatřicetiletý kapitán dal pátý gól v ročníku, čímž si vytvořil nové sezonní maximum v nejvyšší soutěži.

Sparta zvítězila nad Bohemians a je krok od titulu, Slavia díky výhře nad Plzní udržela naději

Číst článek

Po půlhodině mohl zvýšit Janošek, jehož střelu na přední tyč vytáhl brankář Dostál na roh. O šest minut později tak udeřili z první vážnější akce hosté. Slončíkův jemný centr si našel na malém vápně Balaj a přesnou hlavičkou zapsal třetí trefu v aktuální ligové sezoně – 1:1.

2. poločas

Do druhého poločasu vstoupili Východočeši ještě lépe než do toho úvodního a vytvářeli si jednu šanci za druhou. Nejhorší ofenziva soutěže nicméně potvrzovala, že se střílením gólů má problémy v průběhu celé sezony. Pikulův technický obstřel lapil Dostál a zlínský brankář se blýskl i proti Černému, který ve skluzu dobře usměrnil Sychrův střílený centr. Takřka drtivá desetiminutovka nepřinesla domácím branku ani po Ichově nadějném tečovaném pokusu.

Na druhé straně zahrozil po sérii hlaviček Fantiš, Nita byl ale pozorný, stejně jako o chvíli později při Vukadinovičově ráně z voleje. Vynikající zápas odehrál polský záložník Pikul a korunovat ho mohl po hodině hry, kdy trefil střelou zpoza vápna tyč.

Zlín potřeboval vzhledem k situaci v tabulce zvítězit, nebezpečnější ale byli až do konce duelu domácí. V 74. minutě už se část pardubického stadionu radovala z gólu, Janoškův pohotový pokus ale skončil jen v boční síti Dostálovy brány. Zlínský brankář udržel naděje svého týmu na záchranu i při dvojité šanci Helešice a Janoška.

V 86. minutě tak přišel nečekaný trest. Nita pouštěl Dramého přetažený centr do zámezí, nevšiml si ale zabíhajícího Fantiše, který z úhlu trefil hlavou odkrytou bránu – 1:2. Hektický závěr už další gól nenabídl a Zlín zvítězil na hřišti Pardubic na pátý pokus poprvé v lize.

Jistota záchrany

Fotbalisté Jablonce zvítězili ve třetím kole ligové nadstavby ve skupině o záchranu nad Brnem 1:0 a definitivně si zajistili udržení v nejvyšší soutěži. Vyrovnaný zápas rozhodl v 28. minutě obránce Jan Král svým prvním gólem v dresu Severočechů.

Baník Ostrava na domácí půdě porazil v utkání skupiny o udržení Teplice 2:1. Slezané dlouho nemohli vyzrát na gólmana Filipa Muchu, až v 56. minutě jeho kouzlo odčaroval Ladislav Almási, který se trefil poprvé od listopadu. Hned za další čtyři minuty zajistil svému týmu tři body Srdjan Plavšič, čímž korunoval výborný výkon v průběhu celého zápasu. Vzhledem k výsledkům dalších souběžně hraných střetnutí mají navíc po tomto kole jistou prvoligovou příslušnost pro další sezonu oba soupeři. 

3. kolo nadstavby první fotbalové ligy - skupina o záchranu:

FK Pardubice - Trinity Zlín 1:2 (1:1)
Branky: 25. P. Černý - 36. Balaj, 86. Fantiš. Rozhodčí: D. Černý - Nádvorník, Hájek - Zelinka (video). ŽK: Pikul, Kováč (trenér) - Didiba, Kolář, Balaj. Diváci: 4420.
Sestavy:
Pardubice: Nita - Icha (89. Tischler), Hranáč, Vlček, Chlumecký - Darmovzal - Sychra (70. Helešic), Hlavatý (89. Huf), Janošek, Pikul (81. Vacek) - P. Černý (70. Krobot). Trenér: Kováč.
Zlín: Dostál - Cedidla, Simerský, Kolář, Bartošák (63. Reiter) - Didiba, Janetzký - Vukadinovič (79. Dramé), Slončík (63. Hrubý), Fantiš (90. Silný) - Balaj (90. Kovinič). Trenér: Vrba

FK Jablonec - Zbrojovka Brno 1:0 (1:0)
Branka: 28. Král. Rozhodčí: Radina - Machač, Matoušek - Starý (video). ŽK: Štěpánek, Ikaunieks - Blecha. Diváci: 1554.
Sestavy:
Jablonec: Hanuš - Štěpánek, Král, D. Souček - Šulc, Hübschman (90. Heidenreich), Považanec, Polidar - Černák (76. Surzyn), Chramosta (81. Patrák) - Sejk (76. Ikaunieks). Trenér: Horejš.
Brno: Berkovec - Hrabina, Hlavica, Tijani (67. Fousek) - Nečas (46. Řezníček), Endl, Falta (68. Blecha), Texl, Koželuh (68. Matejov) - Hladík, Alli. Trenér: Hašek.

Baník Ostrava - FK Teplice 2:1 (0:0)
Branky: 56. Almási, 60. Plavšič - 89. Trubač z pen. Rozhodčí: Petřík - Mokrusch, Pečenka - Berka (video). ŽK: Kodad (Teplice). Diváci: 6195.
Sestavy:
Ostrava: Letáček - Měkota, Bitri (79. Kuzmanovič), Pojezný - Juroška, Cadu (69. Buchta), Kaloč, Plavšič (90. P. Jaroň), Fleišman - Tijani, Almási (79. Mišković). Trenér: Hapal.
Teplice: Mucha - Chaloupek, Knapík (46. Dramé), Mičevič - Hyčka (32. Radosta), Kučera, Trubač, Jukl, Urbanec (60. Kodad) - Fila (72. Sy), Žák (60. Jásir). Trenér: Frťala.

Finále skupiny o umístění, úvodní utkání (hráno v Mladé Boleslavi):
FC Hradec Králové - Slovan Liberec 0:4 (0:3)
Branky: 20. a 45.+2 Olatunji, 29. Frýdek, 88. Purzitidis. Rozhodčí: Volek - Podaný, Bureš - Všetečka (video). ŽK: Kubala, Kučera, Čech, Leibl (všichni Hradec). Diváci: 950.
Sestavy:
Hradec: Vízek - Klíma (46. Trusa), Čech, Leibl (83. Koubek) - Gabriel, Kodeš, Kučera, Ryneš (26. Novotný) - Rada (46. Čihák) - Kubala, Vašulín. Trenér: Hejkal.
Liberec: Bačkovský - Plechatý, Prebsl, Purzitidis - Ghali (71. Ndefe), Červ, Frýdek (81. Lexa), Varfolomejev (87. Polyák), Mikula - Olatunji (87. Rabušic), Tupta (71. Kozák). Trenér: Kozel.

rej, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme