Fotbalové mistrovství světa v roce 2030 uspořádají společně Španělsko, Portugalsko a Maroko

Mezinárodní fotbalová federace FIFA rozhodla, že mistrovství světa v roce 2030 společně uspořádají Španělsko, Portugalsko a Maroko. Úvodní tři zápasy se ale odehrají v Uruguayi, Argentině a Paraguayi na oslavu výročí 100 let od prvního šampionátu, který v roce 1930 hostila Uruguay.

Curych Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalové mistrovství světa se tak poprvé v historii bude hrát v šesti zemích

Fotbalové mistrovství světa se tak poprvé v historii bude hrát v šesti zemích | Zdroj: Pixabay | Licence Pixabay,©

Fotbalové mistrovství světa se tak poprvé v historii bude hrát v šesti zemích a na třech kontinentech. O pořadatelích MS 2030 jednomyslně rozhodla rada FIFA a po úspěšném dokončení kandidátského procesu by je měl potvrdit v roce 2024 kongres. Právě teprve na něm se mělo o hostitelích MS rozhodnout, oznámení přišlo podle agentury DPA nečekaně.

Španělské fotbalistky se vrací do národního týmu. Bojkot kvůli aféře Rubialese ukončily po třech týdnech

Číst článek

Zahajovací zápas turnaje by se měl odehrát v Montevideu na Estadio Centenario, stadionu, jenž byl vybudován pro MS 1930 a hostil i první finále. V uruguayské metropoli se také uskuteční velká oslava ke stoletému výročí mistrovství světa.

Další dva duely se odehrají v Argentině a Paraguayi. Tyto tři jihoamerické země podaly původně společnou kandidaturu na celé mistrovství světa, kterou ale FIFA odmítla.

Po třech duelech se šampionát se 48 týmy přesune do Maroka, Španělska a Portugalska. Všech šest pořádajících zemí bude mít automaticky zajištěnou účast. „V rozděleném světě FIFA a fotbal spojují,“ uvedl v prohlášení prezident FIFA Gianni Infantino.

Mistrovství světa v roce 2026 budou hostit Kanada, Mexiko a Spojené státy americké a poprvé se ho zúčastní 48 týmů. Loni na podzim v Kataru hrálo ještě 32 mužstev.

V rámci rotace kontinentůFIFA vyzvala zástupce Asie a Oceánie, aby se ucházeli o pořádání mistrovství světa 2034. Jedním z kandidátů by mohla být Saúdská Arábie, jež v poslední době do fotbalu a celkově sportu výrazně investuje.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme