‚Je to nejlepší řešení.‘ Svitková v Anglii šest měsíců nehrála, od návratu do Slavie si slibuje větší vytížení

Do začátku nejvyšší fotbalové soutěže mužů chybí už jen pár dní. Který z týmů zažil nejlepší zimní přípravu a nejlépe posílil? Zatímco mezi muži se o tom můžou dohadovat příznivci Sparty a Slavie, v ženské lize patří pomyslná cena pro nejlepší zimní posilu jednoznačně sešívaným. V Edenu totiž bude na jaře působit nejúspěšnější česká fotbalistka posledních let, záložnice Kateřina Svitková.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká fotbalistka Kateřina Svitková

Česká fotbalistka Kateřina Svitková | Foto: Bradley Collyer | Zdroj: Profimedia

Kateřina Svitková kromě roku 2015 slavila titul v anketě Fotbalistka roku ještě třikrát a výbornými výkony si zajistila angažmá na Britských ostrovech – nejprve ve West Hamu, poté v Chelsea.

Aktuálně 27letá hráčka, kterou můžou trenéři využít uprostřed i na kraji hřiště, přicházela do Anglie jako autorka výstavních tref. Při brance ve slávistickém dresu do sítě Bayernu dokonce soutěžila o cenu Ference Puskáse pro nejkrásnější gól roku. A výstavní střelou načala i svou reprezentační kariéru.

„Vybavuji si svůj první reprezentační gól, kdy jsme hráli proti Estonsku. Vystřelila jsem ze 30 metrů a spadlo to do šibenice, na to ráda vzpomínám,“ řekla Svitková domácí fotbalové asociaci.

Od července bez zápasu

S jejím fotbalovým působením se ale pojí i častá zranění – v Chelsea musela třikrát na operaci kolene, zápas naposledy hrála loni v červenci. I proto se ze západu Londýna vrátila do Slavie, kde zažila největší úspěchy.

„Budou na mě velká očekávání, ale i z mojí strany. Budu chtít navázat na zahraničí a zúročit zkušenosti, co jsem získala,“ uvedla Kateřina Svitková pro klubový web sešívaných.

Cíle jejího půlročního hostování v Edenu jsou jasné – pomoct týmu k domácímu titulu a vrátit se do vrcholové formy.

„Každého tu znám a znám i naši ligu, takže z mé strany je to nejlepší řešení, jak se znovu dostat na úroveň, kde jsem už byla. Ale nechci to nechat tam, musím pomoct týmu a holkám jak na hřišti, tak mimo něj. Doufám, že se to povede,“ řekla první česká profesionální hráčka v Anglii.

Tahounka národního týmu

A ještě jednu motivaci má Svitková ve slávistickém dresu – znovu chce patřit k oporám české reprezentace. Postup do Ligy národů skupiny A, který národnímu týmu zajistila výhra nad Slovinskem, totiž sledovala jen jako expertka České televize.

„Důležitý byl postup, ať už u mužů, nebo u žen. My se teď těšíme na los a můžeme jít vzhůru za postupem,“ burcuje autorka sedmnácti reprezentačních gólů.

A i když Kateřina Svitková přiznala, že ji svět médií opravdu baví, ještě radši je na fotbalovém trávníku. A ve zmíněných reprezentačních barvách má díky účasti mezi elitou Ligy národů výraznou šanci brzy oslavit postup na evropský šampionát.

František Typovský, tpk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme