Boj o pořádání fotbalového mistrovství světa. Ve hře je Pyrenejský poloostrov, Jižní Amerika i Maroko

Přípravy na další fotbalové mistrovství světa, které se koná v létě 2026 v USA, Kanadě a Mexiku, už jsou v plném proudu. Kdo ale bude pořádat šampionát v roce 2030, je stále nejasné. V současnosti existují tři varianty - Jižní Amerika, Evropa nebo severní Afrika. O pořadatelích rozhodne Mezinárodní federace fotbalových asociací FIFA v roce 2024.

Curych (Švýcarsko) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trofej pro vítěze mistrovství světa

Trofej pro vítěze mistrovství světa | Foto: Hannah McKay | Zdroj: Reuters

Mistrovství světa ve fotbale čeká v roce 2026 zásadní rozšíření, kdy se změní počet týmů z 32 na 48. Pokrýt jeden šampionát už tak bude prakticky pro jakoukoliv zemi nezvládnutelné, o pořadatelství turnaje v roce 2030 se tak státy ucházejí ve skupinách.

Příští mistrovství světa nabídne více týmů a rekordně dlouhé cestování. FIFA zvažuje i další změnu formátu

Číst článek

Členové výkonného výboru FIFA jednotlivé kandidatury vyhodnotí a následně o nich hlasují. Kvůli výjimečnému zimnímu šampionátu v Kataru přihlašovací proces ještě oficiálně nezačal, už nyní je ale jisté, jaké státy se do boje o pořadatelství pustí.

Evropská varianta

Ačkoliv rozhodnutí ze strany FIFA padne až v roce 2024, celá kampaň jednotlivých kandidátů začala s velkým předstihem. Už v roce 2020 Španělsko oznámilo, že podá společnou nabídku s Portugalskem.

Tzv. pyrenejská kandidatura se prezentuje mnoha výhodami - geografická dostupnost, fotbalová kultura, existující infrastruktura v podobě řady špičkových stadionů, nebo fakt, že obě země v minulém desetiletí zvedly nad hlavu prestižní mezinárodní trofej.

Zajímavý spád dostala kandidatura letos v říjnu, když se k ní oficiálně připojila i Ukrajina. Země, která se momentálně brání ruské vojenské agresi, je sice od Pyrenejského poloostrova značný kus cesty, v případě pořadatelství by ale zřejmě hostila jednu ze základních skupin.

„Jde o víc než o fotbal. Ukrajina nemůže zmizet z našich hlav, až válka skončí. Musíme jim dát naději,“ vysvětlil politický podtext předseda portugalského svazu Fernando Gomes.

Kolébka mistrovství světa

Vážným konkurentem rozšířené pyrenejské kandidatury je jihoamerická čtveřice zemí Argentina, Uruguay, Paraguay a Chile.

„Jihoamerická kandidatura má velice silné základy. Tento region překypuje talentovanými fotbalisty, kteří se prosazují po celém světě. Bude to navíc 100 let od prvního mistrovství světa, což by bylo pro Uruguay příhodné,“ řekl webu The Athletic jeden z koordinátorů přihlášky Fernando Marin a připomněl šampionát z roku 1930, který hostila právě Uruguay.

Tehdy Uruguayci ve finále porazili Argentinu 4:2. V tomto případě ale stojí obě země bok po boku, úmysl pořádat turnaj společně takto deklarovali už v roce 2017 hvězdy obou výběrů Lionel Messi a Luis Suárez. 

K oběma zemím se následně připojily ještě Chile a Paraguay a nadále se spekuluje i o spoluúčasti Peru. Jihoamerická varianta by sice v otázce infrastruktury byla za tou evropskou pozadu, do karet ji ale může hrát i nedávný argentinský triumf v Kataru.

Severoafrická nabídka

Když Maroko v roce 2018 potvrdilo, že se přihlásí do boje o budoucí pořadatelství, asi nikdo v zemi netušil, že severoafrický stát čeká za čtyři roky veleúspěšný šampionát v Kataru, na kterém „Lvi z Atlasu“ dokráčeli jako první africký tým až do semifinále a těsně nedosáhli na cenný kov.

Maročané hrají za Araby aneb Fotbal trochu jinak

Číst článek

Historická jízda pobláznila fanoušky nejen v regionu, ale na celém kontinentu. 710 tisíc kilometrů čtverečních velký stát by ale ve svém snažení potřeboval pomocnou ruku, kterou by mohlo zajistit sousední Alžírsko a Tunis. Zástupci zemí ale zatím dohodnutí nejsou.

Nutno říci, že snaha o pořádání světového šampionátu není v Maroku žádnou novinkou, země se o ní neúspěšně ucházela už pětkrát. V některých případech (jako v roce 2010) šlo o těsné prohry.

Nabídka Maročanů dávala vždy apel na emoce a vášeň jejich fotbalových fanoušků. Tu letos viděl celý fotbalový svět, což najednou severoafrické variantě dává vyšší šance na úspěch.

Vážný zájem Saudů

Nelze ale podceňovat ani potenciálního kandidáta, který může vzejít ze společného jednání Saúdské Arábie, Egyptu a Řecka. Takové mistrovství by si připsalo zajímavý primát - bylo by prvním světovým šampionátem, který by najednou hostily země tří kontinentů.

I přes mnohé kontroverze, které turnaj v Kataru přinesl, ho šéf FIFA Gianni Infantino označil jako „nejlepší v historii“. A faktu, že se Blízký východ úspěšně otevřel fotbalové veřejnosti, chce očividně využít i Saúdská Arábie, která je hlavou kandidatury.

Korunní princ země Muhammad bin Salmán má navíc s Infantinem dobré vztahy a po jeho boku seděl během úvodních utkání šampionátů v roce 2018 i 2022.

„Tyto tři země by mohutně investovaly a byly by připravené. Saúdská Arábie by navíc postavila nádherné stadiony a luxusní fanzóny,“ řekl o plánované nabídce saúdský ministr turismu Ahmed Al Khateeb.

Pokud ale „argentinská“ i „saudská“ skupina podá oficiálně přihlášku, bude zajímavé, jakou roli bude v kampani hrát Lionel Messi. Jak totiž upozornil server The Athletic, hvězdný útočník sice byl dosud jednou z tváří argentinské kandidatury, zároveň ale má od května podepsaný lukrativní kontrakt jakožto ambasador turistiky v Saúdské Arábii.

Čerstvý mistr světa by se tak brzy mohl objevit ve střetu zájmů a musel by si vybrat, zda bude propagovat svou rodnou zem a vzdá se smlouvy, která mu má garantovat až 20 milionů eur (asi půl miliardy korun) ročně.

Bartoloměj Černík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme