Argentina začala fiaskem, skončila extází. Fotbalový šampionát v Kataru zaujal nevšedními příběhy

Lionel Messi a jeho vysněná trofej | Zdroj: Reuters

Fotbalové mistrovství světa v Kataru je minulostí. Fanoušci na ně sice mohou vzpomínat jako na nejkontroverznější v historii, a to i proto, že se konalo v zemi, která je často kritizována za porušování lidských práv, nicméně šampionát si vysloužil i řadu pozitivních přívlastků. Server iROZHLAS.cz shromáždil přehled nejzajímavějších okamžiků uplynulého turnaje.

Dauhá Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Překvapení na úvod

Třetí hrací den a první velké překvapení. Jeden z největších favoritů na zisk trofeje, favorizovaná Argentina prohrála hned svůj úvodní zápas se Saúdskou Arábií. Jihoameričané vedli od 10. minuty po gólu Lionela Messiho z penalty, ale více se do gólových statistik už nezapsali.

Dvakrát Lautara Martineze a jednou Messiho ale zastavil VAR, který odhalil ofsjadové postavení. Saúdové rychlými góly na začátku druhého poločasu otočili skóre a ukončili Argentinskou sérii 36 zápasů bez porážky. Hrdinou arabského týmu byl Salem Al Dawsari, který vstřelil krásný vítězný gól.

Krach ‚zlaté generace‘

Belgie letěla do Kataru s jasný cílem – získat s jejich „zlatou generací“ konečně mezinárodní trofej. Tým kolem Kevina De Bruyneho, Thibauta Courtoise, Romela Lukaka nebo Edena Hazarda sice první zápas proti Kanadě vyhrál, pak ale následovala porážka s Marokem a remíza s Chorvatskem. Se ziskem 4 bodů tak Belgičané skončili ve skupině třetí a domů letěli předčasně.

Belgie po bezbrankové remíze s Chorvatskem na mistrovství světa končí. Lukaku se trápil v zakončení

Číst článek

V médiích a na sociálních sítích se navíc objevovaly spekulace a úniky ze zákulisí, podle kterých v belgickém táboře nastaly slovní i fyzické roztržky a jednotlivé hráčské skupinky spolu nekomunikovaly. Odděleně měli hráči letět i domů.

Tečku za nepovedeným turnajem udělal Romelu Lukaku, když v posledním zápase proti Chorvatsku nevyužil čtyři velké příležitosti ke skórovaní. Chorvatsko tak skončilo o bod před Belgií a postoupilo z druhého místa do osmifinále.

Mistrovství světa ve fotbale 2022 Mistrovství světa ve fotbale 2022

VARování

FIFA představila před světovým šampionátem novou technologii při rozpoznávání ofsajdů. Rozhodčím v Kataru asistovalo dvanáct kamer umístěných pod střechou stadionů.

Zaměřovaly se výhradně na pozice hráčů a snímaly téměř třicet bodů na těle každého fotbalisty. Dohromady s daty ze senzoru uvnitř míče pak vytvářely 3D animaci sporné situace.

Používání poloautomatické umělé inteligence má za cíl urychlit rozhodování rozhodčích a zpřesnit jejich verdikty.

Rozpoznávání ofsajdových situací se objektivně urychlilo, i když diváci v televizi na průkazný 3D záběr čekali i několik minut a rozhodčí si i s technologií v uchu postavení hráčů častokrát kontrolovali na monitoru.

Víc ale rozvířila debatu přesnost samotných verdiktů. V některých situacích totiž rozhodovaly skutečně milimetry a je otázkou, zda by se neměl systém rozpoznávání ofsajdů přepracovat, aby hráče nevystavoval do postavení mimo hru třeba článek prstu.

V kontrastu s tím se navíc opakovaně stalo, že rozhodčí i s pomocí VARu rozhodl špatně. Například v utkání Francie s Tuniskem neuznal sudí Matthew Conger jasnou branku Antoina Griezmanna a Antonia Lahoze poslala FIFA za nezvládnutý duel Argentiny s Nizozemskem předčasně domů. 

Překvapení z Afriky

Nedostali gól, to je abnormální. Maroko může dojít až do finále, tipuje Brabec. Katar je podle něj unikát

Číst článek

Fotbalisté Maroka se bez nadsázky stali největším překvapením celého turnaje. Ve skupině porazili Kanadu s Belgií a ve vyřazovací fázi poslali domů nejprve evropské giganty ze Španělska a posléze i Portugalce.

Přestože v semifinále nestačili na pozdější bronzové Chorvaty, fanoušky i experty po celém světě Maročané zaujali nejen skvěle propracovanou defenzivou, ale také dojemnými momenty mezi hráči a jejich příbuznými v ochozech.

Nastavení

Samostatnou kapitolou bylo v průběhu turnaje nastavování času po uplynutí základní hrací doby. Prakticky v každém zápase přidávali rozhodčí více než pět minut a na sociálních sítích bylo nastavení jedním z hlavních témat diskusí.

Mezinárodní fotbalová asociace FIFA přitom důvod prozradila ještě před samotným začátkem šampionátu. Rozhodčí dostali instrukce přidávat více času v závěrech obou poločasů.

Rozhodčí Cesar Arturo Ramos a brankář Maroka Yassine Bounou | Zdroj: Reuters

„Díky tomu je možné dosáhnout v průměru 59 minut čistého herního času. A s tím jsme docela spokojení,“ řekl bývalý elitní sudí Pierluigi Collina.

„Máme pozitivní zpětnou vazbu, hlavně od fanoušků na tribunách. Od nikoho, koho jsem potkal, jsem zatím neslyšel nic negativního. Myslím, že je důležité nabídnout lidem na stadionech a u televizních obrazovek dobrou show a zábavu,“ doplnil dvaašedesátiletý funkcionář.

Před lety žádal Messiho o fotku, nyní spolu došli do finále mistrovství světa. Kdo je ‚pavouk‘ Álvarez?

Číst článek

FIFA žádala rozhodčí o nastavení minimálně jedné minuty za každé přerušení vinou zranění a 30 sekund za pauzu z důvodu střídání. Více se nastavovalo i za gólové oslavy. Rekord katarského turnaje padl v zápase skupiny B mezi Anglií a Íránem (6:2), ve kterém sudí celkem nastavil 23 minut.

Messiho satisfakce

Ve finálovém duelu se pak střetla parta okolo Lionela Messiho z Argentiny a obhájci zlata z Francie. Po dramatické remíze 3:3 nakonec utkání dospělo až do penaltového rozstřelu, kde pevnější nervy udrželi svěřenci trenéra Lionela Scaloniho a mohli slavit.

Kapitán novopečených šampionů Messi navíc získal ocenění i pro nejlepšího hráče celého turnaje a naplno se tak může pyšnit přívlastkem nejlepšího fotbalisty všech dob.

Od zavedení trofeje pro hráče turnaje v roce 1982 se stal Messi prvním, kdo dokázal zvítězit podruhé. Zlatý míč dostal i před osmi lety, kdy s Argentinou ve finále podlehl po prodloužení Německu.

Petr Kallista, mim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme