Hokejisté otočili duel s Finskem a vyhráli 2:1, svěřenci trenéra Rulíka zůstávají v sezoně stoprocentní

Čeští hokejisté porazili na úvod Švýcarských her Finsko 2:1 a vyhráli tak i čtvrtý zápas sezony. Finové v pražské O2 areně vedli, obrat v domácí premiéře kouče Radima Rulíka, jenž tak zůstává od nástupu na reprezentační střídačku stoprocentní, zařídili David Tomášek a Ondřej Kovařčík.

Praha (Aktualizováno: 21:14 14. 12. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští hokejisté porazili na úvod Švýcarských her Finsko 2:1 a vyhráli tak i čtvrtý zápas sezony

Čeští hokejisté porazili na úvod Švýcarských her Finsko 2:1 a vyhráli tak i čtvrtý zápas sezony | Foto: Michal Kamaryt | Zdroj: ČTK

Seveřané, kteří na listopadovém domácím turnaji Karjala podlehli Čechům vysoko 3:7, vyhráli úvodní část zásluhou branky Aleksiho Saarely.

Vždycky mě bavilo pozorovat trenéry, přiznává Plekanec. Fungování u národního týmu je pro něj čest

Číst článek

Tomášek před 17 013 diváky vyrovnal v nástupu do druhého dějství, Ondřej Kovařčík pak svou první trefou v dresu reprezentačního A-týmu dokonal v polovině třetí třetiny obrat.

V pátek se čeští hokejisté přesunou letecky do Curychu, kde se odehraje zbývající program turnaje. V největším městě Švýcarska se v sobotu od 18 hodin utkají s domácím výběrem a v neděli od 13.00 završí vystoupení na turnaji zápasem se Švédy.

Český tým, který pro tento zápas vedl v roli kapitána zkušený útočník Červenka, byl od začátku aktivnější a jen první třetinu vyhrál na střely mezi tyče 11:3. Stránský mohl už ve druhé minutě otevřít skóre, když zakončoval ze slibné pozice mezi kruhy, jenže pouze do připraveného Säteriho.

O chvíli později měli Finové starosti při akci čtvrtého českého útoku s Flekem a bratry Kovařčíky, těžké chvilky ale přečekali bez úhony. Sami pak na začátku osmé minuty udeřili. Suomi se Saarelou jeli na osamoceného Janduse a první přesná střela na Pavlátovu branku znamenala po zdařilé kličce českému gólmanovi i první gól zápasu.

Kousalův pokus o přihrávku přesměroval Tyrväinen na tyčku vlastní branky, ale gólman Säteri si situaci bez větších potíží pohlídal betonem, což následně potvrdila i kontrola sudích u videa. V polovině třetiny pálil Voženílek, Säteri jeho pokus vytěsnil lapačkou. V 15. minutě ujel sám Ondřej Kovařčík, tváří v tvář Säterimu ale neuspěl.

Před přestávkou hrál národní tým první přesilovku, jejíž zbytek si přenesl do druhé dvacetiminutovky. V jejím úvodu vypálil nebezpečně Červenka, Säteri zastavil puk se štěstím ramenem.

Češi ovládli potřetí hokejový Karjala Cup. V posledním utkání porazili Švýcarsko a neztratili ani bod

Číst článek

Vyrovnávací gól

Pak už se ale zaplněné ochozy dočkaly - Pyrochta dlouhou přihrávkou od vlastní branky až na útočnou modrou čáru nachytal špatně střídající Finy, Kousal posunul rychle puk na Tomáška a ten krátkým bekhendovým blafákem vyrovnal.

Lammika pak na druhé straně vychytal Pavlát lapačkou, stejně se blýskl Säteri po Flekově souhře se zakončujícím Pyrochtou v přečíslení dvou na jednoho. Filippi se po Stránského nahrávce ocitl sám před Säterim, ale při pokusu o rychlé zakončení mu kotouč sklouzl z hole.

Následovala další přesilovka Čechů, Seveřané se však bez větších potíží ubránili. Jen chvilku po skončení početní převahy byl v šanci Červenka, ale Säteri byl znovu připravený. Na konci 37. minuty nebezpečně pálil Innala a odstartoval tlak hostů. Liedes a Ondřej Kovařčík měli šance ještě v posledních sekundách před přestávkou, gólmani měli znovu navrch.

Bratři v akci

V 45. minutě si první přesilovku v utkání zahráli i Finové, stavem však nepohnuli. Před polovinou třetího dějství tak dokonali obrat Češi.

Po akci bratra Michala a jeho zblokovaném pokusu pohotově zametl puk do odkryté branky Ondřej Kovařčík a oslavil tak premiérovou branku v dresu národního týmu. Pak se krátce po sobě vylučovalo na obou stranách, změnu skóre to nepřineslo.

V 58. minutě nebezpečně pálil Lammikko, Pavlát však odolal. Finové sáhli záhy poté k odvolání gólmana, čehož mohl využít k pojistce Červenka, ale právě Lammikko ho fauloval. Hosté si ve zbytku zápasu přesto vytvořili ještě jednu velkou šanci: přečíslení dvou na jednoho zakončil Tyrväinen, Pavlát ale předvedl další výborný zákrok a udržel tak těsnou výhru, svou třetí ve stejném počtu reprezentačních startů.

Švýcarské hokejové hry, součást Euro Hockey Tour (Praha):

Česko - Finsko 2:1 (0:1, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 22. Tomášek (P. Kousal, Pyrochta), 50. O. Kovařčík (M. Kovařčík) - 8. Saarela (Suomi, Lammikko). Rozhodčí: Holm (Švéd.), Štolc (Švýc.) - Hynek, Ondráček (oba ČR). Vyloučení: 3:5. Bez využití. Diváci: 17 013.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme