Fotbalisté Francie porazili ve čtvrtfinále Anglii 2:1 a stále tak mohou obhájit titul mistrů světa

Fotbalisté Francie porazili v závěrečném čtvrtfinále mistrovství světa v Kataru Anglii 2:1 a dál mohou snít o obhajobě titulu. Skóre dramatického souboje dvou velkých rivalů otevřel v 17. minutě Aurélien Tchouaméni, devět minut po přestávce vyrovnal z penalty anglický kapitán Harry Kane, ale v 78. minutě rozhodl Olivier Giroud. V 84. minutě mohl poslat utkání do prodloužení Kane, druhý pokutový kop v zápase však neproměnil.

Dauhá (Katar) (Aktualizováno: 22:33 10. 12. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olivier Giroud poslal Francii do vedení

Olivier Giroud poslal Francii do vedení | Zdroj: Reuters

V semifinále si Francie ve středu zahraje s překvapením turnaje Marokem. Výběr galského kohouta uspěl posedmé z devíti čtvrtfinálových účastí na mistrovství světa, naopak Anglie postoupila jen ve třech z 11 pokusů a nezopakuje semifinále z minulého šampionátu před čtyřmi lety.

Utkání Anglie - Francie jsme sledovali ONLINE

Číst článek

Francie prohrála s Albionem jediný z posledních devíti duelů, na MS ale loňské vicemistry Evropy porazila poprvé.

Oba týmy podle očekávání nastoupily ve stejné sestavě jako ve vítězném osmifinále. Po vyrovnaném úvodu a několika náznacích udeřili Francouzi. Griezmann přihrál před vápnem Tchouaménimu a ten střelou k tyči prakticky z kroku zaskočil anglického gólmana Pickforda, chytajícího 50. reprezentační duel.

Dvaadvacetiletý defenzivně laděný záložník si připsal druhou trefu za národní celek a první na mistrovství světa. Šlo o teprve dvanáctý gól pokusem zpoza vápna na turnaji v Kataru, nižší procentuální počet branek střelami mimo pokutové území na šampionátech od začátku měření ještě nepadal.

Obhájci zlata se po vedoucí trefě zatáhli a nechali tvořit soupeře. Ve 22. minutě se ze strany protlačil až před branku Kane, ale spoluhráče z Tottenhamu gólmana Llorise, který 143. reprezentačním startem překonal francouzského rekordmana Thurama, zblízka nepřehodil.

Mistrovství světa ve fotbale 2022 Mistrovství světa ve fotbale 2022

Kane vyrovnal

Poté Kane po souboji s Upamecanem upadl ve vápně, ale sudí Sampaio penaltu po konzultaci s videorozhodčím nenařídil zřejmě kvůli tomu, že k zákroku došlo těsně před pokutovým územím.

Kane byl velmi aktivní, Llorise však nepřekonal ani v 29. minutě zpoza vápna. Na opačné straně po nápaditě rozehrané standardce přestřelil lídr tabulky kanonýrů Mbappé a svůj šestý gól na turnaji nepřidal.

Angličané na mistrovství světa ještě neotočili zápas, v němž prohrávali v poločase. Nelichotivou bilanci nezlepšili ani dnes, byť vstup do druhého dějství jim vyšel. Ve 47. minutě napřáhl těsně za vápnem mladík Bellingham a Lloris s vypětím sil vytáhl míč na roh.

Africká senzace pokračuje. Maročané vyřadili i Portugalce s Ronaldem a postoupili do semifinále

Číst článek

Za chvíli už Albion vyrovnal. Tchouaméni v šestnáctce podrazil Saku a Kane z nařízené penalty nezaváhal. Anglický kapitán poslal spoluhráče z Tottenhamu Llorise na opačnou stranu a 53. gólem vyrovnal historicky nejlepšího střelce anglické reprezentace Rooneyho.

Francouzi si okamžitě mohli vzít vedení zpět, Rabiot ale skákavou ranou Picforda nepřekonal. V 70. minutě se po centru z přímého kopu protlačil k zakončení Maguire a jeho hlavička se lehce otřela o tyč.

Zdálo se, že za vítězným gólem se více tlačí Angličané, ale nakonec jej dali Francouzi. V 77. minutě ještě Giroud Pickforda nepřekonal, ale krátce po následném rohu už se prosadil po centru hlavou. Míč lehce tečoval bránící Maguire.

Giroud dal stejně jako Kane 53. gól v národním celku a upevnil si pozici nejlepšího střelce francouzské reprezentační historie.

Kane selhal

Angličané za chvíli dostali ideální šanci na to, aby znovu vyrovnali. Hernandez přistrčil ve vápně střídajícího Mounta a sudí po konzultaci s videorozhodčím a přezkoumání situace nařídil druhou penaltu proti Francii.

K exekuci se v 84. minutě znovu postavil Kane, ale tentokrát přestřelil a pátý pokutový kop na mistrovství světa neproměnil. V závěru nastavení z přímého kopu mířil nad i střídající Rashford. Angličané tak ani letos nezlomí čekání na triumf z velkého turnaje, které trvá od zlata na MS v roce 1966.

Mistrovství světa ve fotbale - čtvrtfinále (Chúr):

Anglie - Francie 1:2 (0:1)
Branky: 54. Kane z pen. - 17. Tchouaméni, 78. Giroud. Rozhodčí: Sampaio - Boschilia, Pires (všichni Braz.) - Gallo (video, Kol.). ŽK: Maguire - Griezmann, Dembélé, T. Hernandez. Diváci: 68 895.

mim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme