V boji o katarskou Zlatou kopačku vede Mbappé, nejlepší střelec ale většinou mistrem světa nebývá

Dění na fotbalovém mistrovství světa se na dva dny zastavilo, v pátek se ale fanoušci mohou už těšit na další porci zápasů. Čtvrtfinálové duely mohou napovědět nejen o konečném vítězi turnaje, ale i o jeho nejlepším střelci. Tyto dva úspěchy se ale historicky většinou míjí.

Dauhá (Katar) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olivier Giroud (vlevo) a Kylian Mbappé (vpravo) mají šanci na zisk Zlaté kopačky

Olivier Giroud (vlevo) a Kylian Mbappé (vpravo) mají šanci na zisk Zlaté kopačky | Foto: Dylan Martinez | Zdroj: Reuters

Zlatá kopačka je jednou ze tří individuálních cen, které se po mistrovství světa udílejí. Stejně jako Zlatý míč pro nejlepšího hráče turnaje trofej oficiálně vznikla v roce 1982, Zlatá rukavice (dříve známá jako Cena Lva Jašina) pro nejlepšího brankaře byla zavedena až v roce 1994.

S Neymarem si mě spletl i jeho spoluhráč, říká dvojník brazilské hvězdy. V Kataru se fotí s fanoušky

Číst článek

Nyní má k ocenění pro nejlepšího střelce turnaje našlápnuto hned několik hráčů. Největší šanci na zisk trofeje má Kylian Mbappé, který za čtyři zápasy stihl nastřílet 5 gólů.

Jeho Francie je navíc v souboji s Anglií považována za favorita, tudíž by před sebou mohl mít ještě tři zápasy, ve kterých by si mohl skóre vylepšit.

Už nyní může mladý útočník pomýšlet na to, že by dosáhl na nejvyšší počet branek za jeden světový turnaj od roku 1970. Tehdy v Mexiku řádil desetigólový Gerd Müller.

Od zmíněného roku 1992, kdy byla cena oficiálně zavedena, se nejvíce dařilo fenomenálnímu Brazilci Ronaldovi, který si i díky úspěšnému odvolání u FIFA ohledně vlastní branky soupeře připsal 8 gólů.

Pořadí střelců mistrovství světa ve fotbale v Kataru:

 

5 - Mbappé (Francie)

3 - Giroud (Francie), Rashford, Saka (oba Anglie), Valencia (Ekvádor), Gakpo (Nizozemsko), Messi (Argentina), Richarlison (Brazílie), G. Ramos (Portugalsko), Morata (Španělsko)

2 - Ferrán Torres (Španělsko), Füllkrug, Havertz (oba Německo), Taremí (Írán), Álvarez (Argentina), Kramarić (Chorvatsko), Čo Ku-song (Korea), Kudus (Ghana), Fernandes, Leao (oba Portugalsko), S. Davsárí (Saúdská Arábie), Doan (Japonsko), De Arrascaeta (Uruguay), A. Mitrović (Srbsko), Embolo (Švýcarsko), Aboubakar (Kamerun), Lewandowski (Polsko).

Kdyby se však francouzský talent rozloučil s turnajem předčasně nebo mu zvlhnul střelecký prach, dostat by se mohlo na jiné hráče. Na třech gólech je argentinská ikona Lionel Messi, kterého čeká Nizozemsko, Mbappého spoluhráč Olivier Giroud, anglické křídelní duo Bukayo Saka s Marcusem Rashfordem či Brazilec Richarlison, který si může zlepšit statistiky proti Chorvatsku. 

Nelze zapomínat ani na nizozemský objev Codyho Gakpa či na Portugalce Gonçala Ramose, kterému ke vstřelení tří gólů stačilo odehrát na turnaji pouhých 84 minut. 

V případě stejného počtu gólů rozhoduje počet penalt, což ze zmíněných hráčů hraje v neprospěch pouze Messimu. Dalším měřítkem je počet asistencí, pak hrají roli odehrané minuty.

Smůla nejlepšího střelce

Jak ale napovídá třicetiletá historie trofeje, být nejlepším střelcem často znamená vzdát se týmového úspěchu. Od roku 1982 totiž pouze dva z deseti držitelů Zlaté kopačky pocházeli z týmů mistrů světa.

1958: Fanouškovský bojkot kvůli popravě maďarského expremiéra poznamenal šampionát ve Švédsku

Číst článek

Gólové hody Harryho Kanea a Jamese Rodrígueze na posledních dvou šampionátech nebyly odměněny ani medailí, v Jižní Africe zase ostatní útočníky převyšoval „pouze bronzový Thomas Müller.

Kdo se tedy vymyká této „smůle nejlepšího střelce“? Zmíněný Ronaldo, který v roce 2002 dvěma góly rozhodl finále, a Ital Paulo Rossi, který vítězným šampionátem v roce 1982 proplul se šesti brankami na kontě.

A jak moc by musel svou produktivitu Mbappé zlepšit, aby se dostal na číslo nejlepšího střeleckého výkonu historie mistrovství světa? Musel by ji v potenciálních třech zbývajících zápasech více než zdvojnásobit, jeho krajan Just Fontaine totiž v roce 1958 nasázel na šampionátu ve Švédsku obdivuhodných 13 branek.

Bartoloměj Černík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme