Vedení Mostu si stěžuje na nízkou hladinu vody v jezeře, kde se má v létě konat olympijský festival

Most si stěžuje na nízkou hladinu vody ve stejnojmenném jezeře. Na jeho březích i na hladině se má v létě konat olympijský festival. Podle vedení města jsou nedostatkem vody ohrožena plovoucí mola. Jezero a přilehlé pozemky patří státnímu podniku Diamo, které obavy města odmítá. Vody je podle něj dost a poškození plovoucích mol tak nehrozí.

Most Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Hladina jezera je minus 20 centimetrů – to je naprosto běžný pohyb hladiny během roku. Ta mola jsou velmi volná – dají se spustit níž, nebo naopak zvednout, pokud je vody více – mola jsou konstruována na pohyb vody plus i minus 60 centimetrů,“ říká Hana Volfová ze státního podniku Diamo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vedení Mostu si stěžuje na nízkou hladinu vody ve stejnojmenném jezeře, kde se má v létě konat olympijský festival

S tím ale město Most nesouhlasí. Podle primátora Marka Hrvola z hnutí ProMOST by mělo Diamo dopouštět vodu už při poklesu hladiny jezera o 10 centimetrů.

„Manipulační řád stanovuje nějakou kótu, která je plus i minus 10 centimetrů. Jestli jsme teď minus 20 centimetrů, tak je asi něco špatně,“ myslí si Hrvol. Most proto státní podnik písemně oslovil. „Od výrobce těch mol máme informaci, že v případě nedodržení té kóty dochází k deformaci toho materiálu,“ dodává Hrvol.

Voda se vypařuje

Voda v jezeře se podle státního podniku Diamo vypařuje během celého roku. Jezero totiž není průtočné – neproudí do něj žádný potok nebo řeka.

Podle Hany Volfové státní podnik s městem průběžně komunikuje o stavu hladiny. Jestli se ale teď chystá dopuštění z Ohře, to není jasné. „Výška hladiny se upravuje podle toho, jaký je vývoj počasí. Sleduje odpary i co je a není potřeba – během posledního měsíce nám připršely čtyři centimetry vodní hladiny. Celou dobu budeme sledovat vývoj,“ dodává Volfová.

Jestli se Most domluví se stáním podnikem Diamo na dopouštění jezera, ukáží následující týdny. Podle vedení Mostu ale zatím není při současné hladině vody v jezeře ohrožena stavba nového mola ani konání letního olympijského festivalu.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme