Nejužitečnějším hráčem NBA je pivot Jokić, Utah porazil díky Mitchellovi Clippers

Srbský basketbalista Nikola Jokić byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem sezony NBA. Prestižní ocenění získal jako první pivot od Shaquillea O'Neala, který anketu ovládl v roce 2000. Basketbalisté Utahu začali vítězně čtvrtfinálovou sérii NBA s Los Angeles Clippers, strůjcem triumfu 112:109 byl Donovan Mitchell s 45 body. Nejvýše nasazený tým Západní konference sice prohrával až o 13 bodů, ale ve druhém poločase vývoj otočil.

New York (USA) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Srbský basketbalista Nikola Jokič

Srbský basketbalista Nikola Jokič | Foto: Matt York | Zdroj: ČTK / AP

Utah v poločase ztrácel po trojce Nicolase Batuma v poslední sekundě 13 bodů. Mitchell však za druhou část duelu dal 32 bodů, celkem 45 včetně šesti trojek, a vyrovnal klubový rekord Karla Malonea. Ten na čtyři zápasy v play-off s nejméně 40 body potřeboval 193 pokusů, současná hvězda Jazz Mitchell to stihl již za 27 duelů.

Nominace na olympijskou kvalifikaci: po třech letech se vrací Veselý, ve výběru nechybí ani Satoranský

Číst článek

Clippers nastoupili dva dny po vyřazení Dallasu v sedmizápasové bitvě a ve třetí čtvrtině odpadli. Dali jen 19 bodů. Mitchellovi pomohli při absenci Mikea Conleyho Jordan Clarkson s 18 body, jenž rovněž proměnil šest trojek, a chorvatský střelec Bojan Bogdanović s 18 body. Za hosty nastřílel 23 bodů Kawhi Leonard, 20 přidal Paul George. V závěru se hosté přiblížili na tři body, závěrečný pokus Marcuse Morrise, jímž mohl vyrovnat, zblokoval vteřinu před koncem Rudy Gobert.

Embiid se v úterý stal prvním hráčem Philadelphie od roku 1970, který si v utkání play-off připsal nejméně 40 bodů a 10 doskoků. Naposledy se to podařilo Billymu Cunninghamovi. Sixers rozhodli na přelomu třetí a čtvrté části, kdy předvedli šňůru 14 bodů a měli jedenáctibodový náskok. Sérii zahájila trojka Shakea Miltona. „Nikdy nevíte, kdo vystoupí z řady a zazáří. Taky o tom je play-off,“ chválil Miltona Tobias Harris, autor 22 bodů.

Sestřih utkání LA Clipper – Utah Jazz

Jokić je MVP

Srbský basketbalista Nikola Jokić byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem sezony NBA. Prestižní ocenění získal jako první pivot od Shaquillea O'Neala, který anketu ovládl v roce 2000. Opora Denveru ovládla finálové hlasování suverénně před Joelem Embiidem z Philadelphie a Stephenem Currym z Golden State.

„Abych byl upřímný, nikdy jsem ani nepomyslel, že bych mohl být v NBA. Když jsem doma s basketbalem začínal, bylo mým cílem dostat se do Euroligy, protože to byla ta nejbližší top soutěž,“ řekl Jokić, jenž ocenění získal jako první Srb v historii a třetí hráč z Evropy. Před ním to dokázali Němec Dirk Nowitzki a Janis Adetokunbo z Řecka, který vládl předchozím dvěma sezonám. „Denver mě draftoval a to byla šance stát se hráčem NBA. Myslím, že jsem tu příležitost dokázal využít,“ dodal Jokić.

Rodák ze Somboru, jenž se do NBA dostal před sedmi lety z 41. místa na draftu, získal v hlasování 91 prvních míst ze 101 možných a své soupeře z finálové trojky jasně předčil. Ocenění získal jako nejníže draftovaný hráč v historii. Dosud držel rekord Adetokunbo společně se Stevem Nashem, kteří prošli draftem shodně na 15. pozici. Adetokunbo tentokrát skončil v anketě čtvrtý, pátý byl Chris Paul.

Šestadvacetiletý Jokić má za sebou úchvatnou ofenzivní sezonu, v níž zaznamenal průměrně 26,4 bodu, 10,8 doskoku a 8,3 asistence na zápas. Celkovou úspěšnost střelby měl 56,6 procenta, z trojek 38,3 procenta a 86,6 procenta z trestných hodů.

Výsledky play-off NBA:

Východní konference – 2. zápas:

Philadelphia – Atlanta 118:102, stav série 1:1.

Západní konference – 1. zápas:

Utah – LA Clippers 112:109.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme