Horskou 18. etapu Gira vyhrál Zana, který ve spurtu porazil Pinota. Thomas udržel růžový trikot

Náročnou horskou 18. etapu Gira d'Italia vyhrál italský cyklista Filippo Zana. Růžový trikot v den 37. narozenin udržel Brit Geraint Thomas, jenž dojel do cíle společně se slovinským rivalem Primožem Rogličem, který vystřídal na průběžné druhé pozici Portugalce Joaa Almeidu.

Val di Zoldo (Itálie) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Náročnou horskou 18. etapu Gira d'Italia vyhrál italský cyklista Filippo Zana

Náročnou horskou 18. etapu Gira d'Italia vyhrál italský cyklista Filippo Zana | Foto: Jennifer Lorenzini | Zdroj: Reuters

O vítězi první z trojice klíčových etap v Dolomitech se rozhodovalo mezi jezdci, kteří unikli skupině favoritů na celkové umístění. Po 161 kilometrech a pěti vrchařských prémiích úřadující mistr Itálie Zana na Val di Zoldo přespurtoval Thibaulta Pinota.

Zkušený Francouz, jenž po sezoně ukončí kariéru, dojel druhý už minulý týden v etapě v Crans Montaně a opět tak na svém posledním Giru nedosáhl na vítězství.

Několik minut za uprchlíky bojovali o cyklisté o celkové umístění. Tempu Rogličova pomocníka z týmu Jumbo-Visma Seppa Kusse nestačil Almeida a nabral dvacetisekundovou ztrátu, jež ho stála průběžné druhé místo. Naopak lídr týmu Ineos Grenadiers Thomas se bez větších problémů Rogliče udržel a dojel těsně za ním osmý s odstupem necelých dvou minut za vítězem.

Šampion Tour de France 2018 Thomas díky tomu zvýšil náskok v čele průběžného pořadí, před trojnásobným vítězem Vuelty Rogličem vede o 29 sekund. Třetí Almeida, který ve čtvrtek skončil osmý, je zpět o dalších 10 sekund.

Papírově ještě těžší etapa čeká cyklisty v pátek, po 183 km vyvrcholí stoupáním nejvyšší kategorie na Tre Cime di Lavaredo.

Cyklistický etapový závod Giro d'Italia - 18. etapa (Oderzo - Val di Zoldo, 161 km):
1. Zana (It./Jayco-AlUla) 4:25:12, 2. Pinot (Fr./Groupama-FDJ) stejný čas, 3. Barguil (Fr./Arkéa-Samsic) -50, 4. Gee (Kan./Israel-Premier Tech) -1:03, 5. Paret-Peintre (Fr./AG2R-Citroën), 6. Frigo (It./Israel-Premier Tech) oba -1:24.

Průběžné pořadí: 1. Thomas (Brit./Ineos Grenadiers) 76:25:51, 2. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -29, 3. Almeida (Portug./SAE Team Emirates) -39, 4. Dunbar (Ir./Jayco-AlUla) -3:39, 5. Caruso (It./Bahrajn Victorious) -3:51, 6. Kämna (Něm./Bora-hansgrohe) -4:27.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme