Pohyb jako delfín a vyšší rychlost než klasičtí plavci. Ploutvové plavání roste a pokukuje po olympiádě

Ploutvové plavání je rychle se rozrůstající sport, který už je běžnou součástí Světových her. Pozornost stále relativně nového sportu se však už upíná k olympijským hrám. Pro Český rozhlas o něm mluvili trenér Josef Cimburek a reprezentant a držitel českých rekordů Daniel Cimburek.

Pardubice Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plavec Daniel Cimburek a jeho bratr trenér Josef Cimburek

Plavec Daniel Cimburek a jeho bratr trenér Josef Cimburek | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

„Oproti klasickému plavání používáme hlavně dolní končetiny. Na nohách máme velkou monoploutev anebo máme dvě ploutve a plave se kraul. Používá se i speciální šnorchl, který vede před obličejem, aby byl odpor co nejmenší,“ popisuje trenér Josef Cimburek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejdřív se plavci musí naučit pohyb, teprve pak používají monoploutev

„V disciplínách pod vodou před sebou tlačíme láhev se stlačeným vzduchem. Potřebujeme taky brýle, případně čepičku. Býváme o 40 procent rychlejší a mně osobně se na to líp dívá než na běžné plavání. Když na olympiádě vidím plavání bez ploutví, tak mi připadá jako náš trénink,“ usmívá Cimburek.

Zavlňte se

„Jde o delfínové vlnění celého těla, což je koordinačně náročné. Dívky si pak často připadají jako mořské panny. Náš Klub potápěčů Pardubice průběžně přijímá nové členy. Stačí přijít v září na trénink, kde rádi na bazénu uvidíme další zájemce. Veškeré vybavení do začátku můžeme zapůjčit.“

Špinavá Seina ohrožuje disciplíny olympijských her. Kvalitu vody v pařížské řece má zlepšit nová nádrž

Číst článek

Do klubu patří i reprezentant a držitel českých rekordů Daniel Cimburek. Nedávno se účastnil i úspěšného mistrovství Evropy v Maďarsku, kde se štafetou posunul nejlepší národní čas.

„Většina mých kamarádů je právě z ploutvového plavání, a to z celé republiky. Držíme při sobě a klidně si dáme sraz i mimo vodu,“ přiznává Cimbourek.

Daniela trénuje jeho bratr Josef. „Brácha mě zná celý život. Ví, jak se chovám. Že jsem pomalý na souši a rychlý pod vodou. Máme spolu na trénincích srandu, ale beru ho vážně, což tak musí být,“ usmívá se.

Ploutvové plavání je pevnou součástí světových her a mluví se i o tom, jestli by se mohlo objevit i na olympijských hrách.

„Abyste dostali sport na olympiádu, je potřeba obrovský lobbing. Těžko říct, jestli se tam ploutvové plavání v blízké době dostane. V tomhle moc optimistický nejsem,“ říká Josef Cimburek.

Jakub Malý, lis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme