Návrat Rusů a Bělorusů do plaveckých soutěží stále není jistý. Transgender plavci dostanou svou kategorii

Transgender sportovci by mohli mít vlastní plavecké soutěže. Je to jedna z věcí, které teď řeší světové plavání, jak oznámilo na kongresu v Japonsku svým delegátům. Jde zejména o případy mužů, kteří prošli tranzicí a v ženských kategoriích dosahují nadprůměrných výsledků.

Fukuoka (Japonsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Transgender plavkyně Lia Thomasová (uprostřed) na univerzitním šampionátu NCAA

Transgender plavkyně Lia Thomasová (uprostřed) na univerzitním šampionátu NCAA | Zdroj: Profimedia

Příkladem je americká plavkyně Lia Thomasová. Do devatenácti let závodila s průměrnými výsledky mezi muži, poté prošla tranzicí, hormonální léčbou a jako žena začala vítězit mezi ženami. Světové plavání chce rovné souboje, ale zároveň chce dovolit závodit všem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si Jakuba Tesárka z Českého svazu plaveckých sportů

„Prezident nás ujistil, že byla ustanovena pracovní skupina, která intenzivně pracuje na tomto tématu. Brzy se můžeme dočkat závodů právě pro transgender plavce, jelikož World Aquatics je tu pro všechna pohlaví,“ cituje předseda Českého svazu plaveckých sportů Jakub Tesárek informace, které na kongresu dostal.

Řešil se i návrat Rusů a Bělorusů do mezinárodních soutěží, zvláště s vyhlídkami k olympijským hrám, kde je plavání jedním z největších sportů.

Pracovní komise

„V současné době se nic nemění. Stejně jako u transgender problematiky byla ustanovena pracovní komise, která pracuje na získávání informací, které budou předneseny předsednictvu.“

Vzhledem k tomu, že příští kongres bude za dva roky, tak tím vlastně delegáti dostali najevo, že rozhodne předsednictvo Světového plavání bez jejich názoru. Těžko říct jestli by se Rusové a Bělorusové mohli zúčastnit už vloženého únorového šampionátu v Kataru.

„Netroufnu si říct, jestli bude šampionát v Dauhá s účastí Rusů a Bělorusů. Blíže k olympiádě už nebude tolik možností plnit kvalifikační kritéria. Co jsem slyšel v kuloárech, tak bude hodně záležet na názoru ostatních plavců, kteří jsou dotazováni prostřednictvím dotazníků,“ říká Jakub Tesárek. Je ale otázkou, kdo dotazníky vůbec dostal, protože českých reprezentantů v plavání se zatím nikdo na názor neptal.

Martin Charvát, lis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme