‚Je lepší dostat lekci teď, než v příštím roce.‘ Seemanovou na mistrovství světa trápila váha

Na dvoustovce, své hlavní trati, byla kraulařka Barbora Seemanová na mistrovství světa devátá. To je největší úspěch českého plavání ze šampionátu v Japonsku. Seemanová zároveň splnila na této trati limit na olympijské hry. Ale tím výčet toho pozitivního z jejího pohledu končí, mistrovství dnes uzavřela 34. místem v rozplavbách padesátimetrové trati. Jedním z důvodů špatných výkonů je i nečekaný úbytek váhy.

Od zpravodaje z místa Fukuoka (Japonsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barbora Seemanová

Barbora Seemanová | Zdroj: Profimedia

„Já už jsem si to tam šla jenom tak nějak užít, vypustit všechny ty ostatní myšlenky. Vzít to jenom tak tréninkově. Ten čas je pro mě a pro světovou úroveň hrozný,“ řekla Seemanová po závěrečném závodě pro Radiožurnál Sport.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si ohlasy Barbory Seemanové a jejího kouče po nepovedeném mistrovství světa

Poslední dny šampionátu dojela spíše samospádem, o hrozném čase hrozila prakticky po každém výkonu.

„Pokud mám být upřímný, není žádný pohled, ze kterého bychom mohli být se šampionátem spokojení. Naším cílem je dosáhnout velkých výsledků, chce to i sama Barbora. Teď mluvím především o dvoustovce, to je hlavní trať a všechny ostatní se s ní svezly. Tento výsledek jsme neočekávali a nechtěli, příprava naznačovala výrazně lepší výkony. Ale dostali jsme tvrdou lekci a je lepší ji dostat teď, než třeba v příštím roce,“ říká kouč Luka Gabrilo, který promluvil i o problémech po odjezdu z tréninkového kempu v nedalekém Koči.

„Posledních osm dní měla fyzické problémy, nikoliv vážné, ale velmi ji ovlivňovaly. Během toho zhubla o více než 5 % své hmotnosti. Nečekali jsme, že přijdou takové problémy, a v této situaci pro ní bylo nesmírně složité závodit. Navzdory tomu to nechtěla zabalit, nechtěla se odhlásit ani se na to vymlouvat,“ pokračuje trenér.

Takhle jsem si reprezentaci nepředstavoval, říká plavec Franta. Mistrovství světa se Čechům nepovedlo

Číst článek

„Odjížděla jsem z Koči s normální váhou, pak jsem přijela sem a snížila se mi asi o dvě a půl kila. A vůbec nevíme proč, protože jsem jedla celkem kvalitně. Byly tam zkrátka okolnosti, které výkon nepodpořily,“ říká plavkyně.

Seemanová měla dosud na zdravotní potíže dost smůlu, od olympijských her v Tokiu ji provází prakticky neustále. Minulé léto kvůli nim odřekla dva šampionáty a letos zaplavala výkony pod své možnosti.

„Zatím jsem říkala, že je všechno negativní, což možná tak úplně není. Splnila jsem si jeden cíl, který jsem si tady dala, a to zaplavání olympijského limitu. Dalším cílem bylo dostat se do top 10. Pak jsem samozřejmě chtěla i finále, ale to mi uniklo o dvě setiny. V tom rozpoložení, ve kterém jsem, to asi dopadlo ještě docela dobře,“ přiznává Seemanová.

Nyní české reprezentantce začíná dovolená, odpočívat bude příští tři týdny.

Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme