Slalomář Prskavec vstoupil do finále v Paříži pátým místem na kánoi, české kajakářky nepostoupily

Jiří Prskavec vstoupil do finále SP ve vodním slalomu pátým místem na kánoi. Od medaile ho v doplňkové kategorii, které se na mezinárodní úrovni věnuje od letoška, dělila zhruba sekunda. Vyhrál Ital Raffaello Ivaldi. Prskavec postoupil do finále jako jediný z českých reprezentantů. V semifinále skončili další kanoisté Lukáš Rohan, jemuž unikl postup o pouhých osm setin sekundy, Václav Chaloupka i kajakářky Antonie Galušková a Amálie Hilgertová.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Prskavec

Jiří Prskavec | Zdroj: Profimedia

Olympijský šampion a úřadující vicemistr světa na kajaku Prskavec postupem do finále navázal na úspěšné závody z úvodu sezony, kdy v červnu ve své nové kategorii překvapil třetím místem v Augsburgu a pak byl devátý na domácí trati v Praze. V jízdě o medaile oproti semifinále ještě o více než dvě a půl sekundy zrychlil a usadil se v čele. Čas 97,85 byl na hranici jeho možností. „Takhle jsem si před startem říkal, že těch 97 (sekund) je blízko mého limitu, a to jsem splnil. Všechno mi vyšlo, i ten přejezd do té poslední protivody jsem klouznul krásně,“ řekl České televizi

Člověk si vyzkouší, jak tady zvládá závodní jízdu, říká Prskavec Světovém poháru na olympijské trati

Číst článek

Nakonec ho předjeli čtyři závodníci, kteří rovněž předvedli čistou jízdu. „Takhle to je, že když zajedu to nejlepší a kluci to úplně nekazí, tak to může být to páté šesté místo. To je super,“ pochvaloval si Prskavec, jenž si polepšil na pátou příčku i v konečném hodnocení Světového poháru. To vyhrál v pátek čtvrtý Slovinec Luka Božič. Prskavce v Paříži ještě čeká závod na kajaku, kde bude za rok na této trati obhajovat olympijské zlato.

Stříbrný olympijský medailista a čtvrtý muž nedávného MS Rohan litoval těsného vyřazení v semifinále. „Mrzí mě především jízda, protože tam byly tři velké chyby a to už je na postup moc. Sice teda rozhodly zase setinky a mám docela pech na konec sezony, ale na to se rozhodně nechci vymlouvat, a naopak doufám, že budu mít třeba štěstí v nějakých jiných životních činnostech a náplních,“ uvedl v nahrávce pro média Rohan, kterého na MS od medaile dělily tři setiny.

Češky bez úspěchu

Soutěž kajakářek vyvrcholila bez české účasti. Galušková zůstala za dvanáctkou finalistek o dvě příčky, Hilgertová neprojela dvě branky a čtyřiadvacítku semifinalistek uzavírala. Tereza Fišerová skončila již ve čtvrteční kvalifikaci.

Galušková nabrala čtyři sekundy penalizace, obě v závěru. „Asi jsem nebyla tak zpevněná v té vlně. Vypadl mi náklon a nevzalo mě to tak, jak bych potřebovala. Tím, že to bylo na konci, tak to mrzí o to víc,“ popsala pro Českou televizi.

Zvítězila australská hvězda Jessica Foxová a ovládla popáté za sebou i celkové hodnocení SP kajakářek.

Finále SP ve vodním slalomu v Paříži:

Muži:
C1: 1. Ivaldi (It.) 95,50 (0 trest. sekund), 2. Anton (Něm.) -0,68 (0), 3. Travé (Šp.) -1,33 (0), ...5. Prskavec -2,35 (0), v semifinále 13. Rohan, 15. Chaloupka (všichni ČR).

Konečné pořadí SP (po 5 závodech): 1. Božič (Slovin.) 270, 2. Beňuš (SR) 268, 3. Ivaldi 257, ...5. Prskavec 222, 10. Chaloupka 171, 23. Rohan 96, 45. Heger 28, 55. Kratochvíl (všichni ČR) 15.

Ženy:
K1: 1. J. Foxová (Austr.) 100,78 (2), 2. Kuhnleová (Rak.) -1,59 (0), 3. Zwoliňská (Pol.) -1,95 (0), ...v semifinále 14. A. Galušková, 24. Hilgertová (obě ČR).

Konečné pořadí SP (po 5 závodech): 1. J. Foxová 308, 2. Liliková (Něm.) 277, 3. Zwoliňská 262, ...13. Fišerová 144, 19. Hilgertová 120, 20. A. Galušková 118, 39. Vojtová 38, 53. M. Satková 15, 84. Nesnídalová (všechny ČR)

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme