‚Dřina se vyplácí.‘ Menšík hodnotí australskou misi pozitivně a pochvaluje si, že může hrát s nejlepšími

Tenista Jakub Menšík znovu ukázal svůj výjimečný talent. V osmnácti letech už se zřejmě vyrovná mnohým soupeřům ze světové špičky a předvedl to i ve svém posledním utkání na současném Australian Open.

Melbourne Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jakub Menšík

Jakub Menšík | Zdroj: Reuters

Australské tenisové léto je pro Jakuba Menšíka zatím pokaždé velmi intenzivní, předloni ho zakončil strhující skoro čtyřhodinovou bitvou ve finále juniorky, tentokrát také velmi dlouhým představením, pětisetovým duelem s turnjovou devítkou Polákem Hubertem Hurkaczem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, jak hodnotí své australské léto český tenista Jakub Menšík

„I když jsem prohrál, tak jsem si dokázal, že na tu špičku mám. I když je to devátý hráč na světě, tak jsem s ním schopný držet krok,“ popisoval Jakub Menšík už v brzkých ranních hodinách utkání, ve kterém často přehrával tenistu absolutní světové špičky. A mohl srovnávat.

Loni v září se z kvalifikace postupně probojoval až do třetího kola US Open a tam se na velkém dvorci utkal s podobně kvalitním soupeřem - Američanem Taylorem Fritzem. Český tenistka tehdy velmi hladce prohrál, 0:3 na sety. A když se teď za necelé čtyři měsíce propracoval k podobné konfrontaci, viděl už výrazný posun.

„Na US Open to pro mě byla premiéra a zkušenost. Z ničeho nic bylo vše nové, protože když jsem hrál challengery, tak se přišlo podívat dvacet diváků, najednou jsem hrál před tolika lidmi, proti takovému hráči a na takovém turnaji. Byl to pro mě šok a nebyl jsem na tu situaci dobře připravený. Druhý turnaj hned tři měsíce potom byl strašně dobrý a náročný zápas. Oproti US Open je to neuvěřitelný pokrok a práce, kterou jsme absolvovali s týmem. Je to pro mě ukázka, že ta dřina se vyplácí,“ těšilo Jakuba Menšíka, byť ho trochu trápila herní ruka, i díky fyzioterapeutům necítil v zápasech handicap a vydržel velmi výživné australské léto, na které se snažil připravit i doma, třeba jízdou na kole v sauně.

Musel jsem předvést nadstandardní výkon, radoval se Menšík po skalpu Kanaďana Shapovalova

Číst článek

Cenné zkušenosti

Tentokrát až na pár dní nebylo takové vedro. Ale program byl hodně náročný, s deseti zápasy během necelých tří týdnů. S finálovou účastí na menším turnaji v Canbeře a pěti duely včetně kvalifikace na grandslamu v Melbourne.

„Určitě to tady hodnotím hodně pozitivně, jak v Canbeře, tak tady. I když tam to nevyšlo ve finále, tady to nevyšlo proti top ten hráči. Mohl jsem dvakrát vyletět v prvním kole, být už doma a připravovat se na další turnaje. Když se ohlédnu, tak je to neuvěřitelný úspěch a fantastické zážitky,“ hodnotí svůj výjezd do Austrálie Jakub Menšík, který je podle živého žebříčku zatím nejlepším tenistou světa do devatenácti let.

V absolutním pořadí se stále přibližuje nejlepší stovce, do které mu aktuálně schází zhruba stovka bodů.

Češi v žebříčku ATP (muži) | 3. týden 2024
Jméno Turnajů Bodů
23. Jiří Lehečka 27 1555
75. Tomáš Macháč 25 748
132. Vít Kopřiva 22 498
142. Jakub Menšík 23 433
165. Dalibor Svrčina 28 385
176. Zdeněk Kolář 33 351
293. Jiří Veselý 14 188
301. Michael Vrbenský 29 181
317. Andrew Paulson 20 167
331. Dominik Palán 23 155

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme