Úspěšný vstup do Davis Cupu. Macháč s Lehečkou nezaváhali a smetli Španěly

Čeští tenisté vyhráli ve finálovém turnaji Davisova poháru nad domácím Španělskem 3:0 a udělali důležitý krok k postupu do čtvrtfinále. První bod získal pro tým kapitána Jaroslava Navrátila Tomáš Macháč, který porazil v úvodní dvouhře na tvrdém povrchu ve Valencii 6:4, 6:4 Bernabého Zapatu. V souboji týmových jedniček Jiří Lehečka porazil Davidoviche Fokinu 7:6 a 7:5. Češi vyhráli i čtyřhru a ve čtvrtek nastoupí proti Jižní Koreji.

Valencie (Aktualizováno: 22:35 13. 9. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tenista Tomáš Mácháč v zápase Davis Cupu proti Španělsku

Tenista Tomáš Mácháč v zápase Davis Cupu proti Španělsku | Zdroj: Profimedia

Dvaadvacetiletý Macháč potvrdil, že se mu v týmových soutěžích daří, a Zapatu porazil za hodinu a pětatřicet minut. Rodák z Berouna nepřišel v utkání ani jednou o servis a naopak soupeře dvakrát brejknul.

V prvním setu Macháč rozhodl díky zisku soupeřova podání v úvodní hře. V šestém gamu také odvrátil brejkbol. Ve druhé sadě si oba hráči drželi servis do sedmé hry. Český tenista poté proměnil další nabídnutý brejkbol a dotáhl zápas k vítězství.

„Přijel jsem sem později, ale od začátku jsem zde chytil rytmus. V rozehrávkách a na tréninku jsem hrál dobře. Do zápasu jsem šel se sebevědomím. Atmosféra byla těžká, tlak tam byl. Diváci to vyburcovali a není to jako na ostatních turnajích. Je to vždy těžké. Jak ale mohu reprezentovat Českou republiku, tak se předvedu v dobrém světle, a za to jsem rád,“ řekl Macháč České televizi.

Rozhodující bod Lehečky

Mladoboleslavský rodák Lehečka navázal na tvrdém kurtu ve Valencii na předchozí triumf krajana Tomáš Macháče, jenž zdolal místního rodáka Bernabého Zapatu 6:4, 6:4.

Lepší vstup měl do utkání týmových jedniček čtyřiadvacetiletý Davidovich, který získal v páté hře úvodní sady brejk. Lehečka však ihned odpověděl, vyrovnal a první set dospěl do zkrácené hry. V ní český tenista získal tři minibrejky a vyhrál 7:5.

Ve druhé sadě český tenista nenabídl soupeři jediný brejkbol a rozhodl v jedenácté hře. Davidovich na servisu neuhrál ani fiftýn, Lehečka získal klíčové vedení a utkání následně doservíroval. Čtvrtfinalista letošního Australian Open zahrál 25 vítězných míčů, pomohl si šesti esy a získal v Davis Cupu páté singlové vítězství za sebou.

„Rozhodla moje aktivní hra od základní čáry a že jsem si byl v schopný v klíčových momentech pomoci servisem. To byla hlavní věc, která mě udržela v obou setech, navíc ani soupeře nepustila k moc šancím na returnu. Výhra je pro mě o to cennější, že se povedla tady ve Valencii v bouřlivé atmosféře s fantastickou podporou od našich diváků,“ dodal Lehečka.

Povedená čtyřhra

Tým kapitána Jaroslava Navrátila pak zvládl i závěrečnou čtyřhru, v níž Pavlásek s Menšíkem odvrátili ve druhém setu Davidovichovi a Granollersovi dva mečboly a zvítězili 5:7, 7:6, 6:4.

Češi se mohou v novém formátu Davisova poháru probojovat do vyřazovací fáze poprvé. Před dvěma lety nestačili ve skupinové fázi na Velkou Británii a Francii.

Ve skupině C bojují o postup také týmy Srbska a Jižní Koreje, vzájemný duel vyhráli v úterý Srbové poměrem 3:0. Do listopadového čtvrtfinále postoupí ze čtyřčlenné skupiny dva nejlepší.

Utkání skupiny C tenisového Davisova poháru ve Valencii:

Španělsko - Česko 0:3
Zapata - Macháč 4:6, 4:6, Davidovich - Lehečka 6:7 (5:7), 5:7, Granollers, Davidovich - Pavlásek, Menšík 7:5, 6:7 (6:8), 4:6.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme