S Tour de Ski jsem spokojená zčásti. ‚Teď cílím na mistrovství světa,‘ říká běžkyně na lyžích Janatová

Kateřina Janatová skončila na Tour de Ski 24., což je její nejlepší kariérní výsledek. Litovala jen etap v Oberstdorfu, které jí podle svých slov stály lepší celkový výsledek. Jinak však byla spokojená. Ihned po dokončení etapového závodu se přesunula do Livigna, kde se bude konat další podnik světového poháru. Ve zbytku sezony nejvíce vyhlíží sprint v Toblachu a závod na 10 kilometrů na mistrovství světa v Planici.

Livigno (Itálie) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kateřina Janatová si 24. místem vylepšila kariérní maximum na Tour de Ski

Kateřina Janatová si 24. místem vylepšila kariérní maximum na Tour de Ski | Zdroj: Profimedia

Na Tour de Ski jste obsadila 24. místo. Jak jste s ním spokojená?
Spokojená jsem tak zčásti, protože vím, že kdybych v Oberstdorfu nenabrala v závodě na 10 kilometrů klasicky velkou ztrátu, tak by i následující stíhačka dopadla jinak.

Každopádně to je pro mě další posun především v distančních závodech, kde jsem stáhla okolo minuty v porovnání s předchozím rokem.

Jak se vám v poslední etapě vyjížděla sjezdovka na Alpe Cermis?
Výjezd na sjezdovku mám moc ráda. Závod mě sice hodně bolel, ale to asi všechny. Moc mi pomohli fanoušci, kteří stáli podél celé trati.

Sestřih poslední etapy Tour de Ski:

Výjezd na sjezdovku je hodně atypická etapa. Šla jste do ní s nějakou speciální taktikou?
Nevím, jestli bych to nazvala speciální taktikou, ale před nájezdem na sjezdovku jsem si chtěla vybojovat místo v nejlepší dvacítce. První část sjezdovky jsem si chtěla hlídat a zařadit se do skupiny, která odpovídá mé výkonnosti. Výš, kde jsou zatáčky, se těžko předjíždí a stojí to mnoho sil.

Reprezentační kolegyně Kateřina Janatová a Kateřina Razýmová po dokončení Tour de Ski | Foto: Barbora Reichová | Zdroj: archiv Kateřiny Janatové

Se kterou etapou Tour de Ski jste nejvíc spokojená?
Nejvíc spokojená jsem se sprintem ve Val Müstairu. Kvalifikace byla velmi solidní a cítila jsem, že mi nedochází síly. V rozjížďkách vše probíhalo hladce. V semifinále jsem nakonec dojela třetí a od finále mě dělila jedna vteřina.

Ve Val Müstairu se vám povedl sprint i následující stíhací závod. Sedí vám zdejší trať?
Je to zábavná trať jak pro nás závodníky, tak i pro fanoušky. Je hodně nepředvídatelná. Okruh sprintu je velmi specifický s umělými boulemi a náročným sjezdem. Distanční okruh se vyznačuje dlouhým táhlým stoupáním, což já na klasickou techniku preferuji, takže mi tu tratě vyhovují.

Cíl je sprint v Toblachu a mistrovství světa

Jaké máte cíle pro zbytek sezony?
Ve sprintech bych se chtěla probojovávat do finále a pak děj se vůle boží. A na distančních závodech bych se ráda co nejvíce přiblížila top 10. Na mistrovství světa v Planici se jede 10 kilometrů volnou technikou, což bude letos jeden z mých nejdůležitějších závodů.

Máte nějaký závod, na který se letos speciálně těšíte?
Těším se na sprint v Toblachu. Je to dvoukolový okruh a povedl se mi tu můj první postup do rozjížděk v životě. Jinak se obecně těším na vrchol sezony do Planice.

Tréninkový výpadek mě skoro nelimituje. Mistrovství světa je cíl. Běžec na lyžích Černý odstartoval sezonu

Číst článek

Jak vnímáte letošní změny v pravidlech, kdy boduje nejlepších padesát závodnic a ženy běhají stejné vzdálenosti jako muži?
Letos jsem navýšila odtrénované hodiny a snažila se připravit na delší závody, například 20 kilometrů. Myslím, že se mi povedlo dobře připravit, takže mi delší závody nevadí. Na konci sezony mám v plánu jet nějaké dálkové závody, takže si vyzkouším třeba i 67 kilometrů.

K bodovacímu systému bych řekla to, že pokud nemáte peníze na všechny závody, tak je jakékoliv vynechání znát. Já jsem letos vynechala Ruku a Davos, takže celkově ve světovém poháru nefiguruji tak vysoko.

Příští světový pohár je naplánovaný v Livignu, kde se o víkendu 21. a 22. ledna pojede individuální i týmový sprint. Absolvujete je?
Hned po Tour de Ski jsem do Livigna přijela, takže sprint volnou technikou chci jet určitě. Myslím, že by byla hloupost vynechat můj nejoblíbenější závod.

Lukáš Liška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme