Máme na postup mezi šest nejlepších, je to reálný cíl, věří český curler Klíma před mistrovstvím světa

Čeští curleři se pokusí poprvé v historii probojovat na olympijské hry. Potřebují k tomu získat co nejvíce bodů na dvou světových šampionátech. Ten první začne v sobotu ve švýcarském Schaffhausenu.

Schaffhausen (Švýcarsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český tým bude na mistrovství světa spoléhat na Lukáše Klímu

Český tým bude na mistrovství světa spoléhat na Lukáše Klímu | Zdroj: Profimedia

Dvakrát za sebou musel tým Lukáše Klímy oželet účast na olympijských hrách. Českému týmu curlerů chyběla k účasti na turnaji v Pchjongčchangu i Pekingu pokaždé jediná výhra v dodatečné kvalifikaci. Teď se bude celý tým znovu pokoušet o postup.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, jak se čeští hráči připravují na mistrovství světa v curlingu

„Poté, co usedly prvotní emoce, jsme se v týmu rozhodli, že budeme pokračovat a zkusíme ještě jeden olympijský cyklus. Během sezony na turnajích potkáváme hromadu hráčů, kteří tam byli. Nasáváme takhle přeneseně atmosféru a chceme se tam dostat o to víc,“ říká alternate Radek Boháč, tedy hráč, který je připraven na jakoukoli pozici v českém týmu.

A tak se Lukáš Klípa, hrající na pozici jedna, dvojka Martin Jurík, trojka Marek Černovský a skip Klíma pokusí postoupit přímo, aby se vyhnuli nevyzpytatelné dodatečné kvalifikaci.

Cílem je nejlepší osmička

K tomu ale potřebují skončit v součtu dvou po sobě jdoucích světových šampionátů mezi nejlepší osmičkou. Přímo na hry v Cortině v roce 2026 totiž postoupí prvních sedm týmů plus pořádající Itálie.

I proto je pro mistrovství světa, které začne v sobotu ve švýcarském Schafhausenu, cílem postup do play-off, které je určeno jen nejlepším šesti celkům ze třinácti účastníků

„My věříme, že máme na to na šestku pomýšlet a bojovat o play-off. Cílem je se zlepšit, protože v posledních letech jsme byli desátí a devátí. Top šestka není nereálný cíl, je to velmi blízko,“ věří Klíma. A to přesto, že jeho tým je ve světovém žebříčku ze všech účastníků druhý nejhorší.

„Stěžejní z mého pohledu je perfektní mentální příprava před zápasem. Dohromady s debriefingem ten zápas zabere pět hodin, máte třeba dva za den, a takhle to je třeba tři dny po sobě. Takže opravdu musíme být mentálně ready na každý zápas, nevypadnout ze soustředění. Zvládnout kvalitně regenerovat mezi zápasy je z našeho pohledu zásadní,“ popisuje Jurík to nejdůležitější pro úspěch českého týmu.

Ten vstoupí do šampionátu sobotním duelem s Kanadou. Poslední zápas třináctičlenné základní skupiny odehrají čeští curleři 5. dubna. Jméno nového mistra světa bude známé o dva dny později.

Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme