‚Dálniční známka‘ pro běžkaře? Údržba tratí stojí miliony, lidé za využití tras ale téměř neplatí

Úprava 600 kilometrů běžeckých stop stojí šumavské obce nemalé peníze. Za sezonu jsou to skoro dva miliony korun. Přesto lidé, kteří trasy využívají, neplatí prakticky nic. Řešit se to dlouhodobě snaží Regionální rozvojová agentura Šumava. Navrhuje například „dálniční“ známky pro běžkaře. „Věcí, které by mohly přípravu stopy zkvalitnit je celá řada, peníze nemají sloužit tomu, abychom sanovali stávající stav,“ říká ředitel agentury Miloš Picek.

České Budějovice Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šumava, běžkařská trať

Předseda Ski klubu Volary Petr Klazar | Foto: Kristýna Barchini | Zdroj: Český rozhlas

„Takhle vypadá trasa připravená pro rolbu a pokládání stopy. Je to projeté traktorem s mulčovačem. Okolo zůstává vysoká tráva, tam to chce hodně sněhu,“ ukazuje předseda Ski klubu Volary Petr Klazar trasu směrem na Dobrou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se připravují trasy pro běžkaře na Šumavě a kolik to stojí, zajímalo Kristýnu Barchini

Než napadne sníh, je potřeba vyznačit si i nebezpečná místa. „Je velice důležité ještě vyřezat nebezpečné stromy. Musíme při té přípravě jezdit i s motorovou pilou, ořezat větve, protože když na ně pak padne sníh, jdou dolů,“ popisuje Petr Klazar.

Volarský ski klub celkem udržuje zhruba 150 kilometrů tras pro běžkaře. „Loňskou sezonu se jezdilo 22 dní, to není nic moc,“ doplňuje předseda.

Obec Borová Lada se stará o 33 kilometrů stop. „Příspěvky na bílou stopu jsou obrovský problém. Už několikrát se na Šumavě projednávalo, jak zpoplatnit běžecké trasy, ale zatím se nenašlo smysluplné řešení,“ říká starostka Jana Hrazánková.

Vše obec hradí ze svého rozpočtu, poslední zimní sezónu náklady činily kolem devadesáti tisíc korun. „Musíme na to brát peníze z placeného parkoviště. Máme také trvalé přispěvatele. Spolupracujeme s našimi podnikateli, kteří mají v podnicích kasičku na příspěvky. Bohužel stále málo podnikatelů si uvědomuje, že v zimním období můžou podnikat právě díky tomu, že jsou tu stopy,“ dodává starostka.

Přírodního sněhu ubývá. ‚Zimy lepší nebudou, nedává mi smyslu učit děti lyžovat,‘ říkají rodiče

Číst článek

Veřejné sbírky, peníze z parkování nebo kasičky v provozovnách ale podle ředitele Regionální rozvojové agentury Šumava Miloše Picka nestačí. Navrhovali tak například „dálniční“ známky pro běžkaře. Na zavedení ale chybí legislativa. „V dnešní době mobilů a aplikací si umím představit, že přesně to bude fungovat tady. Měli jsme spočítáno, že by stačilo, kdyby si turista, který jezdí velmi často, koupil celoroční známku za 300 korun,“ uvádí.

Vybrané peníze by přitom podle něj měly sloužit především k modernizaci. „Abychom dokázali některé úseky projíždět ne dvakrát za týden, ale čtyřikrát. Těch věcí, které by mohly přípravu stopy zkvalitnit, je celá řada a peníze rozhodně nemají sloužit tomu, abychom sanovali stávající stav,“ říká.

Jihočeský kraj v roce 2023 na údržbu běžkařských stop nepřispíval. V příštím roce ji zahrne do dotačního programu na podporu cestovního ruchu.

Kristýna Barchini Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme