Závod s hromadným startem ovládli v Oberhofu Švédi, nejlepší Čech Mikyska dojel čtrnáctý

Tomáš Mikyska obsadil v závěrečném závodě na biatlonovém mistrovství světa v Oberhofu čtrnácté místo a vyrovnal si životní maximum. Jakub Štvrtecký byl po šesti trestných kolech dvaadvacátý, Michal Krčmář udělal ještě o jednu chybu více a skončil na 27. pozici. Vyhrál Švéd Sebastian Samuelsson před krajanem Martinem Ponsiluomou a Norem Johannesem Thingnesem Böem.

Oberhof (Německo) (Aktualizováno: 14:08 19. 2. 2023) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Biatlonista Tomáš Mikyska

Biatlonista Tomáš Mikyska | Foto: Lisa Leutner | Zdroj: Reuters

Pětadvacetiletý Samuelsson nemusel ani na jedno trestné kolo a porazil Ponsiluomu o 9,6 sekundy. Lídr Světového poháru Bö doplatil na tři střelecké chyby, na první místo ztratil 38,8 sekundy a rekordní šestý triumf na jednom mistrovství světa nezískal. Přesto se stal s pěti zlatými, jedním stříbrem a jedním bronzem králem šampionátu.

Nejlepší český závodník Mikyska chyboval na střelnici jen jednou a bojoval v závěru i o dvanáctou příčku. Na cílové rovince ale nestačil na Nora Vetleho Sjaestada Christiansena a Němce Justuse Strelowa.

Mikyska se Štvrteckým se do závodu pro třicet nejlepších závodníků probojovali poprvé v kariéře. Čeští muži byli naposledy ve třech v závodě s hromadným startem na MS před šesti lety v Hochfilzenu.

Reprezentanti vstoupili do deštivého závodu chybou na úvodní položce vleže. Dvaadvacetiletý rodák z Ústí nad Orlicí Mikyska už pak ale byl na dalších třech zastávkách stoprocentní, zatímco Štvrtecký s Krčmářem nezaznamenali ani jednu čistou střelbu, a zopakoval umístění z úterního vytrvalostního závodu.

Hlavní favorit Bö se i přes dva omyly držel před poslední střelbou v čele, při závěrečné stojce ale minul poslední terč a musel na další trestné kolo. Na trať se vrátil se ztrátou 6,8 sekundy na vedoucího Ponsiluomu, ale v závěrečném kole mu už nezbyly na útok síly.

S pěti zlatými medailemi na jednom MS se nicméně dělí o absolutní rekord s Němkou Laurou Dahlmeierovou (2017) a krajankou Marte Olsbuovou Röiselandovou (2020).

Vítězný Samuelsson vyhrál v Oberhofu poprvé po třech bronzech. Třetí skončil ve stíhačce, vytrvalostním závodu a štafetě.

Závody s hromadným startem

Muži (15 km): 1. Samuelsson 36:42,8 (0 tr. kol), 2. Ponsiluoma (oba Švéd.) -9,6 (2), 3. J. T. Bö -38,8 (3), 4. Laegreid (oba Nor.) -55,8 (2), 5. Rastorgujevs (Lot.) -1:07,3 (3), 6. Fillon Maillet (Fr.) -1:10,9 (2), ...14. Mikyska -1:46,2 (1), 22. Štvrtecký -2:57,9 (6), 27. Krčmář (všichni ČR) -4:06,1 (7)

 

Ženy (12,5 km) (Davidová, Voborníková): Závod začíná v 15:15

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme