Samková ovládla závod v gruzínském Bakuriani a je zpátky v čele Světového poháru

Snowboardcrossařka Eva Samková vyhrála čtvrteční závod Světového poháru v gruzínském Bakuriani. Předloňská mistryně světa si připsala šestnáctý triumf v kariéře a druhý v této sezoně. Dostala se díky tomu do čela seriálu před Italku Michelu Moioliovou, která skončila ve finále čtvrtá.

Bakuriani (Aktualizováno: 12:54 4. 3. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eva Samková

Eva Samková | Zdroj: Profimedia

Samková byla nejrychlejší v kvalifikaci a čtvrtfinále vyhrála stylem start-cíl. V semifinále se po strkanici s Američankou Lindsey Jacobellisovou propadla krátce po startu na čtvrté místo, ale v závětří za soupeřkami nabrala rychlost a v dolní pasáži všechny předjela.

Trápilo ji rameno, nakonec ale ve finále slavila. ‚Manévr jsem odkoukala od soupeřek,‘ řekla Samková

Číst článek

Kritický okamžik zvládla Samková i v úvodu finálové jízdy, když v souboji o vedení musela přeskočit prkno Moioliové, aby nešla k zemi. Ustála to, Italku předjela a z prvního místa si dojela pro další triumf.

„Obě jsme jely naplno - ona mi tam nenechala místo a já jsem nechtěla brzdit. Takže to bylo těsné, musela jsem přeskočit její prkno, abych měla lepší pozici v další zatáčce. Díky tomu to vyšlo dobře,“ řekla Samková Radiožurnálu.

Ve finále za ní skončila druhá Julia Pereiraová de Sousa Mabileauová z Francie a třetí Jacobellisová. Samková přitom měla v tréninku těžký pád, po kterém se uhodila do hlavy.

„Naštěstí mě to nelimitovalo. Krk trochu cítím, ale záda vůbec. Při jízdě nemusím naštěstí dělat žádné záklony hlavou, takže mi to vůbec nevadilo,“ řekla Samková.

V Bakuriani se pojede další závod v pátek. Světový pohár pak vyvrcholí 20. března ve švýcarském Veysonnaz. „Ještě jsou tam nějaké chybky, třeba na startu. Vždycky je co zlepšovat, ale pokud pojedu alespoň tak jako ve finále, tak by to mohlo být dobré,“ dodala česká reprezentantka.

Olympijská vítězka ze Soči a bronzová medailistka z letošního MS Samková útočí na třetí křišťálový glóbus, zatím ho získala v letech 2017 a 2019. Největší soupeřkou sedmadvacetileté Češky bude olympijská šampionka a obhájkyně vítězství v SP Moioliová. Samková má před ní náskok pěti bodů.

Závod mužů v Bakuriani vyhrál Kanaďan Eliot Grondin před Rakušanem Lucasem Pachnerem a Italem Lorenzem Sommarivou. Čeští závodníci Jan Kubičík a Radek Houser se do vyřazovacích jízd nekvalifikovali.

Závody SP ve snowboardcrossu v Bakuriani (Gruzie):
Muži: 1. Grondin (Kan.), 2. Pachner (Rak.), 3. Sommariva (It.), 4. Hämmerle (Rak.), ...37. Kubičík, 42. Houser (oba ČR).

Průběžné pořadí SP (po 4 závodech): 1. Hämmerle 270, 2. Grondin 262, 3. De Blois (Niz.) 187.

Ženy: 1. Samková (ČR), 2. Pereiraová de Sousa Mabileauová (Fr.), 3. Jacobellisová (USA), 4. Moioliová (It.).
Průběžné pořadí SP (po 4 závodech): 1. Samková 305, 2. Moioliová 300, 3. Guliniová (USA) 222.

has, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme