Dopingová kauza ruské krasobruslařky z olympijských her se může táhnout měsíce

Dopingová kauza ruské krasobruslařky Kamily Valijevové se může táhnout měsíce, upozornila ve vyjádření pro agenturu TASS bývalá generální ředitelka ruské antidopingové agentury RUSADA Anna Anceliovičová. Oficiálně se doporučuje, aby mezi informováním sportovce o pozitivním nálezu a vynesením prvního verdiktu uplynulo maximálně šest měsíců.

Moskva Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruska Kamila Valijevová po svém nepovedeném vystoupení na soutěži krasobruslařek propukla v pláč

Ruska Kamila Valijevová po svém nepovedeném vystoupení na soutěži krasobruslařek propukla v pláč | Foto: Eloisa Lopez | Zdroj: Reuters

Podle Anceliovičové ale není jisté, zda RUSADA tuto lhůtu dodrží. Případ je velmi sledovaný a citlivý, protože jsou ve hře olympijské medaile z týmové soutěže na hrách v Pekingu.

Psychická zátěž a konec kariéry v sedmnácti letech. Bruslařská unie bude řešit konec dětí v krasobruslení

Číst článek

Patnáctiletá Valijevová měla pozitivní test na zakázaný trimetazidin v prosinci při národním šampionátu v Petrohradu. Výsledky kontroly ale byly zveřejněny až poté, co pomohla Rusku ke zlatu v olympijské soutěži družstev.

Podmínečně pak mohla startovat i v soutěži jednotlivkyň, kde byla před olympiádou jasnou favoritkou na zlato. Tlak ale neustála a po pokažené volné jízdě skončila čtvrtá.

Dědovy léky

Dopingový nález vysvětlovala neúmyslným užitím dědových léků na srdce. Její právníci pak také zpochybnili postup laboratoře ve Stockholmu, která vzorek vyšetřovala, a požádali o analýzu kontrolního vzorku. Valijevová totiž měla pozitivní nález pouze 25. prosince, další testy provedené 13. ledna a 7. února byly negativní.

Pokud by se měla dodržet doporučená šestiměsíční lhůta, měl by být případ Valijevové vyřešen do 8. srpna. Podle Anceliovičové, která byla šéfkou ruské antidopingové agentury do roku 2017 v dobách organizovaného dopingu a sama hovořila o podvodech, se takto složité případy často protahují.

Valijevová vysvětlila arbitráži dopingový nález tak, že si omylem vzala dědovy léky na srdce

Číst článek

„Především pokud jsou nějaké vědecké studie na podporu sportovcovy verze. Světový antidopingový kodex a ruská antidopingová pravidla navíc poskytují možnost předání případu arbitrážnímu soudu pro sport (CAS) jako jediné instanci. V tomto případě je velmi pravděpodobné, že rozhodnutí není možné očekávat do začátku srpna. Strany se pochopitelně mohou dohodnout na zrychleném řízení, ale když je ve hře olympijská medaile, pravděpodobně nebudou chtít spěchat,“ citoval její slova server insidethegames.

Bez ceremoniálu

Olympijské medaile za soutěž družstev se v Pekingu nepředávaly, protože pozitivní test Valijevové vyšel najevo mezi skončením soutěže a slavnostním ceremoniálem. Americký tým, který skončil za Ruskem druhý, žádal o ceremoniál před skončením olympiády, ale neuspěl. Třetí příčku obsadilo Japonsko před Kanadou, která se může v případě ruské diskvalifikace posunout na stupně vítězů.

Valijevovou po příletu z olympiády vítaly na letišti v Moskvě desítky fanoušků, od ruského prezidenta Vladimira Putina dostala vyznamenání. Sama krasobruslařka se ke své kauze veřejně nevyjádřila. Odděleně se řeší, nakolik byli do jejího případu zapleteni lidé z jejího okolí včetně úspěšné, ale kontroverzní trenérky Eteri Tuberidzeové.

Na účast v mezinárodních závodech musí na nějakou dobu zapomenout nejen kvůli dopingu. Mezinárodní bruslařská unie (ISU) totiž vyloučila ruské a běloruské závodníky ze všech akcí kvůli ruské invazi na Ukrajinu a běloruské podpoře této agrese.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme