Norští biatlonisté v Soldier Hollow ovládli štafetu i přes tři trestná kola. Češi doběhli jedenáctí

Čeští biatlonisté Michal Krčmář, Jonáš Mareček, Jakub Štvrtecký a Vítězslav Hornig byli jedenáctí v závěrečné štafetě Světového poháru v americkém Soldier Hollow. Vedle Marečkova trestného kola jedenáctkrát dobíjeli a zaznamenali druhý nejhorší výsledek v sezoně. Popáté v ročníku vyhráli Norové, které nezastavily ani tři trestná kola Sturly Holma Laegreida v úvodním úseku. Druzí skončili se ztrátou 26,5 sekundy Italové, třetí doběhli Němci.

Soldier Hollow (USA) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český biatlonista Michal Krčmář (sč. 9) při prvním úseku štafetového závodu v Soldier Hollow

Český biatlonista Michal Krčmář (sč. 9) při prvním úseku štafetového závodu v Soldier Hollow | Foto: Petr Slavík | Zdroj: Český biatlon

Češi ztratili na vítězné Nory čtyři minuty a 23 vteřin. Hůře si v sezoně vedli jen v prosinci v rakouském Hochfilzenu, kde skončili dvanáctí.

Třiatřicetiletý Krčmář přitom rozběhl štafetu nadějně. Po bezchybné střelbě vleže opravoval vestoje jen jednou a předával první spolu s Francouzi. „Byl to velice těžký úsek. Na trati to strašně bolí. Jak jsme tu v nadmořské výšce, chce to hodně kontrolovat a před střelbou jsem si zvolnil. Jsem ale spokojený, byl to super závod. Možná mi ten časový posun vyhovuje,“ řekl České televizi Krčmář.

Mareček na druhém úseku medailové pozice neudržel. Po třech chybách vleže se propadl na páté místo. Ještě hůře si třiadvacetiletý reprezentant vedl při střelbě vestoje, po níž musel na trestné kolo. Češi klesli na desátou příčku se ztrátou více než minuty a půl na vedoucí Italy.

„Nemám nejmenší tušení. Vleže asi hrála roli nekoncentrace. Bylo to tu stejné jako v tréninku. Akorát na střelnici jsem opakoval chyby z minulých závodů a nedokázal jsem se jich vyvarovat,“ řekl Mareček.

Pomalý běh Horniga

Štvrtecký na třetím úseku opravoval vleže i vestoje jednou a posunul se na osmé místo. Stejnou střeleckou bilanci měl finišman Hornig, kvůli pomalejšímu běhu ale dovezl českou štafetu na 11. příčce.

Norové po Laegreidových třech trestných kolech figurovali až na 20. místě. Tarjei Bö je však po druhém úseku vytáhl na třetí příčku a Johannes Thingnes Bö je vrátil do čela. Finišman Christiansen napravil střelecký kolaps z mistrovství světa v Novém Městě na Moravě a zajistil svému týmu 12. vítězství v závodech Světového poháru za sebou. Norové také stylově oslavili zisk malého křišťálového glóbu.

Páteční program v Soldier Hollow pokračuje sprintem žen od 23 hodin.

Závod SP v biatlonu v Soldier Hollow (USA):

Muži: Štafeta (4x7,5 km): 1. Norsko (Laegreid, T. Bö, J. T. Bö, Christiansen) 1:13:12,3 (3 tr. okruhy + 5 dobíjení), 2. Itálie (Braunhofer, Giacomel, Bionaz, Hofer) -26,5 (0+8), 3. Německo (Strelow, Kühn, Doll, Nawrath) -27,3 (0+8), 4. USA -1:30,0 (1+9), 5. Švédsko -1:46,5 (1+9), 6. Rakousko -3,12,1 (0+8), ... 11. Česko (Krčmář, Mareček, Štvrtecký, Hornig) -4:23,5 (1+11).

Konečné pořadí mužských štafet (po 5 závodech): 1. Norsko 450, 2. Německo 330, 3. Itálie 290 ...9. Česko 162.


23:00 sprint ženy (7,5 km).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme