Skialpinismus se stal nejnovějším olympijským sportem. Představí se v roce 2026 v Miláně a Cortině

Zimní olympijské hry v italském Miláně a Cortině d’Ampezzo v roce 2026 nabídnou novou disciplínu. Do dlouho nezměněného programu, který rozšířil naposledy v roce 1998 v japonském Naganu snowboarding, přibyde jako doplňkový sport skialpinismus. O účast v olympijském závodě zabojují i čeští reprezentanti.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skialpinisté závodí na sjezdovce

Skialpinisté závodí na sjezdovce | Zdroj: Český horolezecký svaz

Skialpinismus kombinuje sjezdové lyžování a turistiku, kdy závodníci musí nejdříve na vrchol sjezdovky vystoupat po svých. Ať už na speciálně upravených lyžích se stoupacími pásy nebo v prudších částech tratě i s lyžemi na zádech.

Přípravy na olympijské hry 2026 jedou ve velkém. Ve Val di Fiemme vyrostou obří skokanské můstky

Číst článek

Nový sport se na zimních olympijských hrách představí ve třech disciplínách, sprintu mužů a žen a smíšené štafetě. Ve sprintu závodníci vystoupají přibližně 100 metrů po sjezdovce, kterou následně skrze branky sjedou zpátky do cíle.

Podobně jako u běžeckého lyžování se skialpinisté nejprve kvalifikují pomocí času, a následně závodí v rozjížďkách po šesti až do finále. Smíšená štafeta se skládá z jednoho muže a jedné ženy, kteří oba závodí na stejné trati o délce 150-200 metrů, kterou absolvují na střídačku dvakrát. V tomto případě všechny týmy startují hromadně.

Česká stopa

Na olympijských hrách se představí 18 nejlepších mužů a žen, maximálně však dva z jedné země. To otevírá možnost i pro české reprezentanty, kteří se pohybují spíše na nižších příčkách světového hodnocení.

Mezi muži je nejlepší 99. Filip Matějovič, mezi ženami pak 66. Marcela Vašínová. Lépe se český reprezentantům daří v juniorských kategoriích, kde v kategorii do 20 let drží Ondřej Nenadál 39. příčku, Eva Matějovičová pak uzavírá první desítku.

mim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme