Turkmenský prezident chce znovu uhasit Bránu do pekla. Jáma už v poušti hoří více než 50 let

Takzvaná Brána do pekla v poušti Karakum | Foto: Tormod Sandtorv | Zdroj: Flickr | CC BY-SA 2.0,©

Prezident Turkmenistánu nařídil uhasit takzvanou Bránu do pekla. Informovala o tom britská stanice BBC. Desetiletí hořící jáma v poušti Karakum, ze které uniká plyn, podle prezidenta škodí životnímu prostředí, a ohrožuje zdraví. Plyn z ní by se navíc dal zužitkovat.

Video Ašchabad Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gurbanguly Berdymuhamedov řekl, že by plyn mohl významně vydělávat a zlepšit tak životní úroveň v zemi.

„Ztrácíme cenné přírodní zdroje, ze kterých bychom mohli získat značné zisky. Ty bychom mohly využít ke zlepšení života našich lidí," řekl prezident v televizních poznámkách. Úřady podle něj mají najít řešení, jak hořící kráter uhasit.

Podobné nařízení vydal už v roce 2010 a dalších neúspěšných pokusů plameny uhasit bylo v minulosti mnoho.

Takzvaná Brána do pekla je nejpopulárnější turistickou atrakcí v zemi. Není jasné, jak hořící kráter vznikl. Řada lidí věří, že je to pozůstatek neúspěšného sovětského pokusu o těžbu v roce 1971, píše BBC.

Kanadský průzkumník George Kourounis nicméně v roce 2013 prozkoumal okolnosti vzniku kráteru a došel k závěru, že nikdo nemůže říct, jak vznikl. Verze se totiž liší. Třeba podle turkmenských geologů obří kráter vznikl už v 60. letech, ale hoří až od let osmdesátých.

Podle Jeronima Perovice, historika zaměřujícího se na východoevropské dějiny, Sověti zřejmě neměli zájem, aby se veřejnost o jámě dozvěděla. „Tehdy se referovalo pouze o úspěších, ne o selháních,” řekl už dříve pro BBC. Dodal, že je těžké získat další informace i kvůli tomu, že mnohé dokumenty stále patří mezi utajené.

Dominik Tesár, dok Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme