Indické soudy rozhodnou, kdo poprvé uvařil butter chicken. O původ se hádají dvě restaurace

Dvě restaurace v Dillí si nárokují právo nazývat se domovem původního receptu na butter chicken (máslové kuře). Kdo přesně přišel s receptem na jedno z nejoblíbenějších indických jídel, které se připravuje v restauracích po celém světě, je již dlouho předmětem sporu, který se nyní dostal až k soudům.

Nové Dillí Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerstvě připravené máslové kuře na stole v restauraci Moti Mahal Delux v Dillí.

Čerstvě připravené máslové kuře na stole v restauraci Moti Mahal Delux v Dillí. | Foto: Sahiba Chawdhary | Zdroj: Reuters

Dvě restaurace v Dillí si nárokují právo nazývat se domovem původního receptu na butter chicken. Žalobu, která má o této věci rozhodnout, podala rodina, která provozuje Moti Mahal. To je slavná restaurace v Dillí, mezi jejíž zákazníky patřil i první indický premiér Džaváharlál Néhrú.

Podle rodiny Gujralových je pokrm dílem jejich dědečka Kundana Lala Gujrala, který restauraci založil v Péšávaru v dnešním Pákistánu. Po rozdělení Indie v roce 1947 se restaurace přestěhovala do Dillí.

Říkají, že recept na kari, které zahrnuje kousky kuřete pečené v peci tandoor a zalité rajčatovou omáčkou s máslem a smetanou, vymyslel Gujral ve 30. letech 20. století, aby využil zbytky kuřete z tandooru.

Amit Bagga, generální ředitel restaurace Daryaganj, ukazuje čerstvě připravené butter chicken a čočkový pokrm Dal Makhani ve své restauraci v obchodním centru v indické Noidě. | Foto: Sahiba Chawdhary | Zdroj: Reuters

„Nemůžete někomu vzít jeho dědictví... Toto jídlo bylo vynalezeno, když byl náš dědeček v Pákistánu,“ řekl agentuře Reuters Monish Gujral, generální ředitel společnosti Moti Mahal.

V Indii je masala ve všem, u nás nikdy, prohlašuje kuchař posledního šrílanského bistra v Čechách

Číst článek

Konkurenční restaurace Daryaganj si však také činí nárok na původ tohoto receptu. Majitelé restaurace tvrdí, že jejich příbuzný Kundan Lal Jaggi pracoval s Gujralem, když v roce 1947 přestěhoval svou restauraci do Dillí, a právě tam vzniklo butter chicken.

To jim podle jejich slov dává právo označovat se za domovinu první porce tohoto pokrmu, přičemž tento nárok si prý v roce 2018 přihlásili jako ochrannou známku. Kromě práv na titul vynálezce butter chicken požaduje rodina Gujralových také náhradu škody ve výši 240 tisíc dolarů (téměř 5,5 milionu korun).

Vzhledem k pomalému tempu indických soudů může být naléhavá otázka původu receptu vyřešena až za několik měsíců nebo dokonce let. Další slyšení v této věci proběhne v květnu.

Daniel Pařízek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme