Na Silvestra bez jednohubky ani ránu

Jsou věci a úkony, které děláme rutinně a nepřikládáme jim až takový význam. Například u vaření je to docela pochopitelné, u něčeho tak všedního a stále se opakujícího. Je pak tak jednoduché si říct: „Jakápak estetika, hlavně že jim chutná, na nějaký opičky okolo není čas!“

Gastroglosa Dagmar Heřtové Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na Silvestra bez jednohubky ani ránu

Na Silvestra bez jednohubky ani ránu | Zdroj: Dagmar Heřtová

Tohle mi přišlo na mysl při plánování, co nabídnu na silvestrovský stůl. Tradiční jednohubky jsou rychlé a prosté, a při konverzaci a konzumaci ani nemusíme ztrácet čas ukusováním.

Asi už víte, že trochu přeháním. Ve skutečnosti jsem si řekla: „Podívej se, konec roku je jednou za rok, udělej ho chutný, moderní, kvalitní, ale i hezký, přesně takový, jak má vypadat rozloučení se starým rokem a přivítání roku nového!“

Vynechala jsem plánované povídání o šampaňském, utřela kvůli tomu slzu a začala jsem připravovat jednohubky.

Podívejme se zpět

Obložené chleby nejsou ničím novým. Notoricky jsou známé dánské chleby Smörebröd. Naše obložené chlebíčky jsou počinem, který by si, kdyby se včas propagoval, určitě vydobyl svou hvězdu na gastronomickém nebi s označením CZ, jsou skvělé, jiné a naše…

Vánoce v dánském duchu aneb Český chlebíček vs. Smörrebröd

Číst článek

Jednohubka se evolučně nachází těsně před obloženým chlebíčkem. Oba dnes kráčejí svou cestou a naštěstí jsme nepřišli ani o jedno ani o druhé. Tou evolucí mám na mysli u nás notoricky známý příběh o slavném lahůdkáři Janu Paukertovi, který vyšel vstříc svému příteli, opernímu pěvci, malíři a rytíři Janu Skramlíkovi. Ten si při zdobení stropu Paukertovy vinárny postěžoval, že nabízené apetitky, jednohubky nebo kanapky (nevím, pod jakým názvem mu byly nabízeny) jsou malé, že by se raději zakousl, než hned polykal.

Jan Paukrt nelenil, a tak se u něj vyrobil první chlebíček „na tři zakousnutí“, větší než jednohubka a menší než obložený chléb. Brzy si pak v obchodě mistra Pukerta získal zaslouženou popularitu. To je tedy ten rozdíl mezi jednohubkou, chlebíčkem a obloženým chlebem.

Dagmar Heřtová

Foodblogerka a gastronomická žurnalistka, která pravidelně přispívá do tištěných a internetových periodik především informacemi o surovinách, jejich zpracování až po
recepty. Na webu Tastejourney píše o jídle, nových trendech a dělí se o gastronomické postřehy z cest. Vybrané gastroglosy vyšly v knižní podobě pod názvem Vidličkou po mapě

Za zmínku stojí, proč je jednohubka kanapkou? Název pochází z francouzského slova „canapés“ a znamená malé a vkusné občerstvení, které se dá elegantně pojídat při sezení na kanapi, chcete-li gauči, divanu či otomanu, a komu se nelíbí ani jedno z těchto označení, tak na sofà.

Jak je zvykem, i tady jsem našla pochybnosti o původu názvu. Oním kanapem má být podložka-pečivo, na kterém jsou ingredience ozdobně navršeny, zpravidla se jedná o kulatou slanou sušenku, kterých je pro tento případ nabízeno dost a dost. Pokud však jako „kanape“ použijeme chléb či sendvič, jde už o jednohubku. Neberme to zase až tak vážně, podstatnější než samotný název je, že jednohubky jsou oblíbené pro svou všestrannost a schopnost nabídnout různorodé chutě a textury v malém, snadno stravitelném formátu, a to se na oslavu, třeba zrovna Nového roku, náramně hodí.

Podívejme se okolo

Ani v jednohubkách nejsme pupkem světa. To jsem už předeslala a jako důkaz uvedu několik příkladů. Tak třeba v Anglii a Francii znají jak „canape“, tak i „hors d’oeuvres“, což ve francouzštině doslova znamená „mimo práci“, taková bokovka, předkrm.

Do stejné kategorie patří i slavné španělské tapas. Přesně tak, je to vlastně malá porce jídla, podávaná i v barech na zakousnutí mezi doušky šumivého vína Cava. Stejně jako u nás může být na pečivu chorizo, olivy, česneková pasta, krevetky a další pochoutky. Z Itálie určitě známe antipasty zahrnující sýry, zeleninu, uzeniny a upravené maso.

O bramborovém salátu. Už zase?!

Číst článek

Kupodivu do této společnosti patří i oblíbené japonské sushi, středomořské a blízkovýchodní mezze, čínské knedlíčky dim sum a znovu vzpomenu Francii se slavnými amuse-bouche, které mají „pobavit ústa“.

Obecně vzato, vždy jde o velké nápady v malých kouscích, a přesně o tom to je. Skládejme jednohubky tak, aby byly chutě sladěné, dodržujme pravidla známá z obložených chlebů a chlebíčků, ale obecně i z vaření. Mějme zásadu, že méně je více. Pravidlem, kolik ingrediencí použít maximálně, je číslo čtyři. Nebojme se udělat jednohubky s kouskem smaženého řízku a okurkou, s bramborovým salátem a zbytkem krůtího masa s něčím navrch, třeba s půlkou cherry rajčátka.

Připravila jsem pro vás pár jednoduchých nápadů, jak si zpestřit přicházející nový rok, které budou chuťově odpovídat vaší oslavě, při níž nebude potřeba příborů. Proto se jim v Anglii říká „finger food“, protože je berete mezi prsty, případně je uchopíte za koktejlové trsátko, napichovátko či párátko.

Jednohubky jsou věcí fantazie

Víme, že jsou populární díky své praktičnosti, vaši hosté ochutnají širokou škálu chutí bez potřeby sedět u stolu, jak se na správnou party patří. Jsou úžasným způsobem, jak předvést kreativitu a umělecké dovednosti vás, hostitele.

V Novém roce 2024 přeji hodně fantazie ale hlavně štěstí a pohodu všem, kteří jste mě celý minulý rok četli, a tím i podporovali.

S uzeným lososem a krémovým sýrem

Jde vlastně o zmenšený bagel, případně obložený chléb. Použijeme pár základních věcí, jako je roztírací sýr Philadelfia, malý plátek uzeného lososa, cibule a snítka kopru. Já jsem to „zkomplikovala“ i kaparou.

S uzeným lososem a krémovým sýrem | Zdroj: Dagmar Heřtová

S modrým sýrem

Opět vycházíme z klasiky, kdy se k talíři se sýry přidávají ořechy a hroznové víno. My to máme vše po ruce na jedno zakousnutí. Tahle jednohubka je prostě báječná.

S modrým sýrem | Zdroj: Dagmar Heřtová

S čabajkou

Podobnost s chlebíčkem je zákonitá. V tomto mini případě nám stačí na kulatý podklad z bílého sendviče máslo, plátkový sýr, vajíčko, kolečko čabajky, oliva a ostatní je víceméně na ozdobu.

S čabajkou | Zdroj: Dagmar Heřtová

S kaviárem

Touto pochoutkou se dostanete do „vyšší“ společnosti. Jednohubka s kaviárem na podkladu z Philadelfie a ochucená čerstvým koprem si zaslouží dobře vychlazené francouzské šampaňské, pustit šansony a tančit.

S kaviárem | Zdroj: Dagmar Heřtová

Pro chlapáky

Abychom zůstali v domácím prostředí a zbytečně se nerozptylovali, připravila jsem českou chlapskou klasiku. Stačí tak málo, chléb, sádlo se škvarky, cibule a nazdobit.

Pro chlapáky | Zdroj: Dagmar Heřtová

Dagmar Heřtová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme