Archiv | zprávy ze dne 9. února 2008

|Miroslav Panuška |Zprávy z domova

Na nového českého prezidenta si počkáme

O jediný hlas uniklo prezidentovi Václavu Klausovi znovuzvolení na Pražský hrad. Dosavadní hlava státu ani jeho protikandidát Jan Švejnar nezískali ve veřejné volbě dostatečný počet hlasů. Zákonodárci se pokusí nového prezidenta zvolit ve druhé volbě v pátek 15. února od 10 hodin, opět ve Španělském sále Pražského hradu. Je možné, že k dosavadním kandidátům Klausovi a Švejnarovi přibudou další. Politici budou mít horký týden. Už teď se rozbíhají první jednání.

|Milan Brunclík, Miroslav Panuška |Zprávy z domova

V Hrádku nad Nisou na Liberecku unikly chemikálie

Únik neznámé chemikálie do ovzduší vystrašil obyvatele Hrádku nad Nisou na Liberecku. Nad tamní chemičkou se totiž vznášel oranžový mrak. Hasiči provedli měření a analýzu, pravděpodobně se jednalo o chemickou reakci, ve které byla kyselina dusičná nebo dusičnan měďnatý. Nebezpečné koncentrace, které by překračovaly povolenou hranici, ale nenaměřili.

|Michaela Vetešková, Miroslav Panuška |Zprávy z domova

Nominace na Českého lva jsou známy, vítězové si je odnesou 1. března

Filmy "Tajnosti" režisérky Alice Nellis a "Vratné lahve" Jana Svěráka mají nejvíc nominací v soutěži o České lvy. "Tajnosti" získaly cenu kritiky a bodují v deseti z 12 kategorií. Devět nominaci získaly Svěrákovy "Vratné lahve". O České lvy za herectví budou soupeřit umělkyně Iva Bittová, Daniela Kolářová, Martha Issová, Zuzana Bydžovská a Aňa Geislerová, mezi muži jsou navržení herci Ivan Trojan, Zdeněk Svěrák, Karel Roden, Jan Budař, Pavel Landovský a Bolek Polívka.

|Michal Svatoš, Miroslav Panuška |Zprávy z domova

Expedice hledá vlky na západ od Beskyd

Po stopách vlků se vydá speciální výprava ze severomoravských Beskyd. Přeshraniční projekt "Cesta vlků" má za úkol hledat tyto a další velké šelmy na území od Karpat až po německou část Šumavy. Česká republika je totiž důležitým migračním koridorem, kterým šelmy mohou pronikat dál na západ.

|Robert Mikoláš, Miroslav Panuška |Zprávy ze světa

Čína sčítá následky sněhové kalamity

10% všech lesních porostů v Číně zničila lednová sněhová kalamita. Stromy nevydržely pod obrovskými vrstvami sněhu a ledu. Během nejhorší zimy za posledních 50 let popadaly na více než 17 milionech hektarů. Ekonomické škody se podle dosavadních dohadů vyšplhaly ke třem miliardám dolarů.

|Miroslav Panuška |Zprávy z domova

Česko nemá nového prezidenta, možná příští pátek

Nového českého prezidenta dnes poslanci a senátoři nevybrali. Dosavadní hlava státu Václav Klaus ani jeho protikandidát Jan Švejnar nezískali ve veřejné volbě dostatečný počet hlasů od přítomných zákonodárců. Klaus dostal ve třetím kole 139 hlasů od poslanců a senátorů. Při neúčasti tří zákonodárců mu znovuzvolení uniklo o jediný hlas. Švejnar dostal podporu od 113 volitelů. Znamená to, že se bude muset znovu volit, opět nejvýše tříkolově. Do nové volby mohou být znovu navrženi Klaus i Švejnar, ale i úplně jiní kandidáti.

|Marika Táborská, Vojtěch Berger |Zprávy ze světa

Německo údajně posílí svůj kontingent v Afghánistánu

Německá vláda zřejmě podlehla tlaku Spojených států ohledně vyslání dalších jednotek do Afghánistánu. Kabinet kancléřky Angely Merkelové chce zvětšit afghánský kontingent Bundeswehru až o tisíc vojáků. Bez bližších podrobností to napsal prestižní německý týdeník Der Spiegel. Vojáci by navíc měli působit i na západě Afghánistánu, a ne jen na relativně klidném severu jako dosud.

|Marika Táborská, Miroslav Panuška |Zprávy z domova

Hlasování ve Španělském sále předcházela obvinění z nátlaku na poslance

Třetí kolo první volby nového prezidenta se od dopoledne neustále odkládá. Předsedající společné schůze Poslanecké sněmovny a Senátu Miloslav Vlček vyhlašuje jedno přerušení schůze za druhým. Senátoři a poslanci se po druhém kole prezidentské volby obviňují z nátlaku na některé kolegy. Tři zákonodárci už zřejmě prodělali srdeční záchvaty nebo mají psychické kolapsy a nejsou ve Španělském sále.

|Marika Táborská, Veronika Malá, Miroslav Panuška |Zprávy z domova

V nervózní atmosféře se chystá třetí kolo volby prezidenta

Senátoři a poslanci pokračují ve společné schůzi svolané kvůli volbě prezidenta republiky. Ve včerejším prvním a druhém kole hlavu státu nevybrali a ke kolu třetímu se zatím vůbec nedostali. Kvůli pochybnostem o výsledku včerejšího druhého kola se má sčítání hlasů při dnešním závěrečném kole přísněji kontrolovat. Skrutátorky budou mít seznam svého sektoru volitelů, do kterého budou jejich hlasování zapisovat. každou z nich bude doprovázet jeden člen společné volební komise. Vše podstatné z Pražského hradu se i dnes můžete slyšet ve speciálním vysílání Radiožurnálu.

|Pavel Schrötter |Zprávy z domova

Prezidentská volba byla přerušena bez vyhlášení výsledků druhého kola

V prvním ani druhém kole prezidentské volby poslanci a senátoři novou hlavu státu nejspíš nevybrali. Oficiální výsledky druhého kola ale vyhlášeny nebyly. Schůze byla předsedajícím Miloslavem Vlčkem v pátek večer přerušena. Oznámení výsledků druhého kola volby a následné třetí kolo, ve kterém se hlasy poslanců a senátorů sčítají, bude na programu v sobotu v 10 hodin. Vše podstatné z Pražského hradu opět uslyšíte ve speciálním vysílání Radiožurnálu.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru