Archiv | zprávy ze dne 26. února 2008

|Martin Kubičík |Sport

Jakš vybojoval v Itálii titul

Běžec na lyžích Martin Jakš získal v italském středisku Malles titul mistra světa do 23 let. V závodě na patnáct kilometrů klasickou technikou porazil o více než půl minuty Kazacha Poltaranina, na třetím místě doběhl Nor Eliassen. Jakš, který už se letos úspěšně pere i ve Světovém poháru mezi dospělými, tak potvrdil fantastickou formu.

|Jaromír Marek, Miroslav Panuška |Zprávy ze světa

Blíží se zrušení víz do USA

Už od podzimu bychom mohli cestovat do Spojených států amerických bez víz. Tuto historickou změnu pro české občany umožní memorandum o porozumění, které ve Washingtonu podepsali ministr vnitra Ivan Langer a jeho americký protějšek Michael Chertoff. Memorandum je obecným rámcem, který vymezuje, za jakých podmínek zanikne stávající vízový režim a začne nový. Konkrétně to znamená, že zhruba v září začne platit systém elektronické autorizace, kdy každý, kdo bude chtít cestovat do Spojených států, vyplní na internetu dotazník a americké úřady posoudí, jestli zájemce do země vpustí nebo nikoli. Překážkou může být například zápis v trestním rejstříku. Je také tétměř jisté, že bez víza budou moci do USA jen ti naši občané, kteří mají strojově čitelný pas. Cesty za oceán se ale pro nás určitě zjednoduší.

|Robert Mikoláš |Zprávy ze světa

Šéfka americké diplomacie odmítla nezávislost Tchajwanu

Spojené státy odmítají nezávislost Tchajwanu. Prohlásila to americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová, která je na oficiální návštěvě Pekingu. Podle Riceové není referendum o vstupu ostrova do OSN pod názvem Tchajwan plánované na příští měsíc konstruktivní. Washington je sice hlavním spojencem Tajpeje, zároveň ale trvá na zachování současného statutu quo. Riceová nedávno také odmítla srovnávat vyhlášení samostatnosti Tchajwanu s Kosovem, které je prý specifickým problémem.

|Juraj Kušnír |Sport

Slovenský šport uplynulého týždňa

Na biatlonových majstrovstvách Európy, ktoré sa išli v českom Novom Meste tesne po svetovom šampionáte, sa slovenským zástupcom vydarila predovšetkým jedna disciplína. V stíhacích pretekoch žien sa v prvej desiatke objavili až tri pretekárky. Aj keď kontinentálny šampionát vynechala najužšia svetová špička, pre takéto umiestnenia boli potrebné špičkové výkony, či už deviatej Halinárovej, siedmej Gerekovej, alebo senzačne piatej Petry Slezákovej:

|Blanka Černá, Marika Táborská, Vilém Janouš |Zprávy z domova

Z havarované cisterny unikla kyselina dusičná

Cisterna se šesti tunami kyseliny dusičné havarovala dnes u Říkovic na Přerovsku. Ulomeným ventilem chemikálie vytekla na silnici a většina se vypařila. Díky dobrým rozptylovým podmínkám výpary obyvatele neohrozily.

|Martin Dorazín, Marika Táborská, Miroslav Panuška |Zprávy ze světa

Polsko uznalo nezávislost Kosova

Polská vláda uznala nezávislé Kosovo. Prezident Lech Kaczyński, který doporučoval odklad uznání, rozhodnutí vlády respektuje - s vysláním velvyslance do Kosova ale spěchat nebude. Polsko se tak po týdenních diskusích přidalo k hlavnímu proudu evropských zemí.

|Jiří Kokmotos, Miroslav Panuška |Zprávy ze světa

Memorandum o porozumění = brzké zrušení víz do USA?

Česko - americký dokument, podle kterého bychom mohli jezdit do Spojených států bez víza, bude podepsán dnes, ve večerních hodinách našeho času. Memorandum o porozumění ve Washingtonu podepíšou premiér Mirek Topolánek a ministr pro vnitřní bezpečnost USA Michael Chertoff. Zmíněná dohoda ale nebude právně závazná. Premiér Topolánek o dokumentu tvrdí, že Evropská unie je spokojená s jeho textem. Zástupci Evropské komise a Slovinska jako předsedající země ale podotýkají, že dokument teprve zkoumají. Staří členové Evropské unie totiž nesouhlasí s postupem naší republiky, která o zrušení víz jedná samostatně. Obávají se, že to přinese zpřísnění současných podmínek jejich bezvízového styku s USA. Mají je totiž jsou měkčí než ty nové, vyjednané Českem.

|Pavel Otto, Miroslav Panuška |Ekonomika

Těžba v lesích už podle nových smluv, mají stabilizovat obchod se dřívím

Státní podnik Lesy České republiky uzavřel prakticky všechna výběrová řízení i tříleté smlouvy na lesnické práce až do roku 2010. Po řadě problémů a sporů o minulé soutěže nově vedení Lesů rozdělilo výběrová řízení na dvě skupiny. V jedněch si bude podnik vytěžené dřevo prodávat sám, ve druhých ho budou prodávat přímo těžařské firmy. Zejména tento podíl na lukrativním obchodu se dřevem byly v minulosti jádrem sporu mezi Lesy České republiky a lesnickými firmami.

|Roman Verner, Miroslav Panuška |Ekonomika

Zlínsko se připravuje na čínské a ruské firmy

Ekonomické Centrum pro východní trhy vzniklo ve Zlíně. Krajský úřad podepsal smlouvu o spolupráci s tamní Krajskou hospodářskou komorou. Obě instituce se tak připravují na vstup silného kapitálu do místního podnikání. Čínské a ruské firmy totiž plánují skupování menších podniků na Západě jako odbytových základen pro Evropu.

|Jiří Kokmotos, Miroslav Panuška |Zprávy ze světa

Už dnes o zrušení víz do USA!

Dokument, který by měl občanům Česka přiblížit možnost cestovat do Spojených států bez víza, bude podepsán ve večerních hodinách našeho času. Pod Memorandum o porozumění přidají ve Washingtonu své podpisy premiér Mirek Topolánek a ministr pro vnitřní bezpečnost USA Michael Chertoff. Naše vládní delegace se teď v USA snaží, aby vízová povinnost pro Čechy, cestující do Spojených států, skončila co nejdřív. Zmíněná dohoda ale nebude právně závazná. Staří členové Evropské unie s postupem naší republiky, která o zrušení víz jedná samostatně, nesouhlasí. Obávají se totiž zpřísnění současných podmínek svého styku s USA. Tyto podmínky jsou měkčí než nové, vyjednané Českem. Evropská komise a Slovinsko, které nyní předsedá Evropské unii, proto teď memorandum zkoumají.

|Jiří Kokmotos, Miroslav Panuška |Zprávy ze světa

Blíží se zrušení víz do USA?

Memorandum o porozumění, dokument, který by měl občanům Česka umožnit cesty do Spojených států bez víza. Podepíší ho dnes ve Washingtonu premiér Mirek Topolánek a ministr pro vnitřní bezpečnost USA Michael Chertoff. Aby vízová povinnost pro Čechy, cestující do Spojených států, skončila co nejdřív - o to se teď v USA snaží naše vládní delegace. Zmíněná dohoda ale nebude právně závazná. Staří členové Evropské unie s postupem naší republiky, která o zrušení víz jedná samostatně, nesouhlasí. Obávají se totiž zpřísnění současných podmínek svého styku s USA. Tyto podmínky jsou měkčí než nové, vyjednané Českem. Evropská komise a Slovinsko, které nyní předsedá Evropské unii, proto teď memorandum zkoumají.

|Jan Šmíd, Miroslav Panuška |Zprávy ze světa

Při lyžování v Rakousku zahynul český školák

Čtrnáctiletý mladík se na sjezdovce v horském středisku Bad Gastein u Salcburku srazil s osmatřicetiletým Švédem. Oba bylí s těžkými poraněními přepraveni vrtulníkem do nemocnice, kde český lyžař zraněním hlavy podlehl. Podle salcburských záchranářů chtěli dva mladí Češi přejet sjezdovku křížem od jednoho vleku ke druhému, když do jednoho z nich narazil švédský lyžař. Ačkoli měl podle lékařů chlapec na hlavě přilbu, ani ta nedokázala zabránit tak těžkým zraněním hlavy, že jej nebylo možné zachránit.

|Lucie Toraková, Miroslav Panuška |Zprávy ze světa

Zrušení víz do USA - dnes další krok

Memorandum o porozumění, dokument, který by měl českým občanům umožnit cestovat do Spojených států bez víza. Podepíší ho dnes ve Washingtonu premiér Mirek Topolánek za českou stranu a ministr pro vnitřní bezpečnost USA Michael Chertoff za americkou. Aby vízová povinnost pro Čechy, cestující do Spojených států, skončila - to v těchto dnech prosazuje v Americe delegace české vlády. Text dohody ale nebude právně závazný. Staré členské země Evropské unie s přístupem naší republiky, která o zrušení víz jedná samostatně, nesouhlasí. Obávají se totiž zpřísnění současných podmínek svého styku s USA. Podle vicepremiéra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry by ale jednotný unijní postup znamenal pro Česko velké zdržení.

|Marika Táborská, Jan Prokeš |Zprávy ze světa

Souboj Clintonové a Obamy o prezidentskou nominaci se vyostřuje

Týden před dalšími klíčovými primárkami v Ohiu a Texasu se znovu přiostřuje souboj v táboře demokratů. O nominaci na úřad amerického prezidenta tam soupeří senátoři Hillary Clintonová a Barack Obama. Na internetu se teď objevila fotografie, na které má Obama tradiční africký oděv. Snímek je dva roky starý a vznikl při Obamově návštěvě Keni, odkud pochází jeho otec.

|Václava Marešová, Miroslav Panuška |Zprávy ze světa

Zrušení víz do USA + americký radar u nás

Vízová povinnost pro Čechy, cestující do Spojených států, by mohla skončit už letos - to v těchto dnech prosazuje v Americe česká vláda. Memorandum, které by mělo zrušení víz předcházet, v USA v těchto dnech dojednává naše delegace v čele s premiérem Mirkem Topolánkem. Text dohody ale nebude právně závazný. Staré členské země Evropské unie s přístupem naší republiky, která o zrušení víz jedná samostatně, nesouhlasí. Obávají se totiž zpřísnění současných podmínek svého styku s USA. Podle vicepremiéra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry by ale jednotný unijní postup znamenal pro Česko velké zdržení.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru