Každé ráno teď vinaři sledují, jakou škodu jim způsobila další vlna nočních mrazů. Pro některé z nich kvůli tomu skončila sezona dřív, než vůbec začala. Nebudou mít totiž co sklízet.
Loňská produkce v Burgundsku dosáhla objemu 1,899 milionu hektolitrů vína, což je ekvivalent asi 140 milionů lahví. „Rok 2023 pokořil všechny rekordy,“ uvedl místopředseda profesního sdružení BIVB.
V úterý bude zdanění tichých vín probírat pracovní skupina, ve které jsou jak zástupci několika ministerstev i vinaři. Ve vysílání Radiožurnálu odpovídal prezident Svazu vinařů Martin Chlad.
Svou misi v čele fondu vidí ředitel Vičar hlavně ve snaze dostat více moravských vín do restaurací. Přiblížit bychom se měli Rakousku a Německu, kde je pro podniky čest nabízet k jídlu lokální vína.
Kolem možného zařazení nové daně pro vinaře se strhl poprask. Nový ministr zemědělství Marek Výborný uznal, že nevypadá úplně dobře, když v časech úspor hájí jeho strana výjimku pro výrobce alkoholu.
Současná Anglie vlastním vínem žije, Britové jsou svým způsobem snobové v tom, že dávají přednost místním vínům před těmi evropskými. Mají být na co hrdí.
„Nelíbí se mi tón, jakým způsobem člověk může přirovnat a zjednodušit celou tu situaci. Nazývat to Palermem je za hranou,“ říká k neuvalení spotřební daně na víno Jiří Maděřič.
Zavedení spotřební daně navrhl už na podzim NERV s tím, že by do rozpočtu přinesla pět miliard korun ročně. Nyní se platí z piva, lihovin a šumivého vína. Proč by mělo být klasické víno výjimkou?
„Česko je asi v půlce zemí Evropské unie, která na tichá vína nemá spotřební daň. Jsme ale jedna ze zemí, která jich má většinu z dovozu,“ říká v rozhovoru sociolog Daniel Prokop.
„Jestli se mi to podaří, nevím,“ řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) o prosazení kroků, díky nimž by měl klesnout v roce 2024 strukturální schodek státního rozpočtu o 70 miliard korun.
Na Pálavě začal Georgios Ilias vinařit před dvaceti lety a od začátku chtěl jít bio cestou. „Od roku 2011 mám certifikované bio a v tom pokračujeme,“ popisuje.
Kroupy, sucho i inflace ovlivňují letos práci vinařů. O tom, jak se mění jejich podmínky a jestli se zdraží víno, promluvil ve Dvaceti minutách Radiožurnálu prezident Svazu vinařů Martin Chlad.
Podezřelými jsou muž a žena, kteří se ubytovali v luxusním hotelu. Oba hovořili anglicky a obsluha získala dojem, že jde o pár kultivovaných zahraničních turistů.
Jedním ze zázraků, které nám rostlinná říše naservírovala, je hrozen vína. Ten obyčejný hrozen vína, který koupíte v každém obchůdku s potravinami, v každém supermarketu a na každé tržnici.
„Objednejme si, pokud teď není, předplaťme si. Možná nemá dotyčný vinař ani láhev toho původního, možná bude muset vinici teprve vysadit. Ale do té doby bude naše objednávka motivací, aby to nevzdal.“
Během dne přišli o bydlení i o zdroj obživy. Tornádo, které se přehnalo jižní Moravou, zasáhlo i vinné sady. Podle prezidenta Svazu vinařů budou vlastníci škody na vinohradech teprve zjišťovat.
V tisku se v pondělí dočtete, že některé pacientské organizace budou možná muset skončit nebo se zásadně změnit. Ohroženy jsou například organizace zastupující pacienty s autismem nebo Alzheimerem.
Pro francouzské vinaře, kteří kvůli pandemii covidu-19 zažívají špatné časy, bude letošní ročník další pohromou, protože jejich produkci poničil nedávný silný mráz.
Zároveň zvítězilo i v kategorii středně velkých vinařství s produkcí od 50 000 do 250 000 litrů za rok. Výsledky soutěže vyhlásili zástupci Svazu vinařů prostřednictvím online přenosu.