Ceny benzinu a nafty v Česku mírně klesají, oproti loňsku jsou ale stále o několik korun dražší

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu mírně zlevnily. Cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 klesla v průměru o tři haléře na 38,40 koruny za litr a cena nafty o pět haléřů na 38,41 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Podle analytiků se v příštích dnech ceny příliš měnit nebudou, výraznější zdražování hrozí v dubnu.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 8:56 21. 3. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ilustrační foto

Cena benzinu Natural 95 klesla v průměru o tři haléře | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Ceny paliv nejprve od začátku letošního roku výrazně stoupaly. Od začátku ledna do konce února se zvýšily skoro o tři koruny. Poté ceny stagnovaly či mírně klesaly. V meziročním srovnání jsou nyní pohonné hmoty o několik korun dražší.

Státní podnik Čepro koupil konkurenční síť čerpacích stanic Robin Oil. Společnost se tak rozroste o 75 pump

Číst článek

Podle údajů CCS byl benzin loni ve stejnou dobu o 1,28 koruny na litru levnější a nafta tehdy stála o 2,95 koruny méně.

Podle analytika XTB Jiřího Tylečka se v současné době projevují známky napjaté situace na trhu s palivy, zvláště pak v případě benzinu. „Jeho velkoobchodní cena je nejvyšší od poloviny září, upozornil. Zdražování tak zatím zabránilo posilování koruny z posledních dnů.

Výhled na následující týden se podle analytiků zatím příliš neliší od toho uplynulého. Podle Tylečka mírné zvyšování cen ropy, velkoobchodních cen paliv a slabší české koruny neukazují na pozitivní vývoj pro motoristy. Výrazný růst cen na čerpacích stanicích však není na pořadu dne. Situace zůstává nadále napjatější v případě benzinu. Zde čekám mírný nárůst ceny do 20 haléřů za litr. Nafta by mohla nadále stagnovat v širším pásmu, míní Tyleček.

Výraznější zdražování ovšem zřejmě hrozí v dubnu. Podle šéfa společnosti 4Trans Jaroslava Tona by v případě zachování současného vývoje na trhu s ropou mohly v příštím měsíci paliva v tuzemsku zdražit o 1,5 až 2,5 koruny za litr, případně i více. Tyleček připomněl také tradiční nárůst poptávky motoristů na jaře, který by mohl vést k dalšímu zdražování.

Nejlevněji paliva aktuálně natankují řidiči v Ústeckém kraji, kde litr benzinu stojí v průměru 37,85 koruny a litr nafty 37,71 koruny. Naopak nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze, kde litr benzinu koupí řidiči za 39,41 koruny a litr nafty za 39,41 koruny.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme