Hypotéku na vlastní bydlení si může dovolit 20 procent Čechů. Většině k ní chybí 15 tisíc měsíčně

Vlastní bydlení je pro lidi stále méně dostupné. Podle dat České spořitelny dosáhne na hypotéku s průměrnou cenou nemovitosti 5,7 milionu korun jen 20 procent Čechů. Těm ostatním k ní chybí v průměru 15 tisíc korun měsíčně. Hlavním důvodem jsou nejen rostoucí ceny nemovitostí, ale i vysoké hypoteční sazby.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bytové domy v Praze

V únoru letošního roku lidé uzavřeli 2 900 nových hypoték, což je v meziročním srovnání o 1 300 hypoték méně (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Dostupná data z prosince loňského roku ukazují, že starší byty zdražily meziročně o necelých 14 procent. Podobný cenový vývoj byl i u nových bytů, což ukazuje statistika Monitor České bankovní asociace.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zaměstnanci ve veřejně prospěšných profesích by mohli mít levnější bydlení. A to díky novému projektu největší banky na českém trhu.

Zájem o vlastní bydlení tak razantně klesá. V únoru letošního roku lidé uzavřeli 2 900 nových hypoték, což je v meziročním srovnání o 1 300 hypoték méně.

Roli hrají kromě zmiňovaných cen nemovitostí i vysoké hypoteční sazby. Kvůli nim rostou měsíční splátky – kdo si tak půjčí od banky 3 miliony korun, bude každý měsíc splácet zhruba 18 tisíc jen za půjčku na bydlení.

Roste proto tlak na nájemní bydlení, i jeho ceny šly ale v loňském roce výrazně nahoru. Nejvýrazněji se zvedly v Praze, kde si lidé za nájemní bydlení v roce 2022 meziročně připlatily 20 procent, ukazují data České spořitelny. V Brně vzrostly ceny meziročně o více než 12 procent a na Ostravsku o necelých 10 procent.

Metr čtvereční v pronájmu v Praze tak vyšel na konci loňského roku na necelých 400 korun. V Brně na 325 korun a v Ostravě na necelých 200 korun.

254 bytů

Dostupnost bydlení chce díky svému novému projektu zlepšit Česká spořitelna. Do výstavby bytů pro ty, kteří pracují na veřejně prospěšných pozicích, investuje přes jednu miliardu korun.

Vlastní byt v Praze? S příjmem 130 tisíc měsíčně. Anebo zvolte Brandýs, doporučuje analytik Roček

Číst článek

Na pražském Proseku proto roste nový bytový komplex s 254 novými byty, od těch nejmenších až po ty čtyřpokojové.

„Je to nabídka pro Prahu 9 a nemocnici Motol, se kterou máme podepsané memorandum o spolupráci. Budou moci nominovat nájemce, kterým se sníží nájemné nejméně o 20 procent,“ doplňuje Marek Blaha, předseda představenstva nové společnosti Dostupné bydlení České spořitelny.

Nájemné tak bude levnější v průměru o 10 tisíc korun měsíčně ve srovnání s tržním nájemným. Nárok na bydlení budou mít lidé ve veřejně prospěšných profesích - v první řadě zdravotníci z fakultní nemocnice Motol.

Nový bytový komplex by měl být hotový v roce 2025. Česká spořitelna se inspirovala svou mateřskou společností Erste Group, která ve Vídni staví celou novou čtvrť dostupného bydlení s 21 tisíci byty.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme